Hur kan man stöda barnets sömn?

Efter ett trauma kan ett barn få sömnsvårigheter. Sömnsvårigheterna kan innebära att barnet har svårt att somna på kvällen, har mardrömmar, vaknar på natten eller har svårt att somna om när barnet en gång vaknat. Ibland kan barn som har mardrömmar aktivt försöka undvika att somna. En upplevelse av otrygghet till följd av ett trauma kan också vara ett hinder för att somna.

Man kan hjälpa barnet att somna med hjälp av olika lugnande och avslappnande övningar som lugnar kroppen. Man kan också försöka öka känslan av trygghet på olika sätt, till exempel genom att lämna en nattlampa på, lägga på lugnande musik, lägga täcket tätt kring barnet, använda ett tyngdtäcke, sitta bredvid barnets säng då barnet ska somna eller tillfälligt låta barnet sova bredvid en själv. Hjälp barnet att slappna av genom att andas långsamt tillsammans, smek barnet på ryggen eller håll barnet i din famn en stund innan barnet somnar. Man kan göra olika visualiseringsövningar med barnet där man skapar en bild av en trygg plats för barnet och på så sätt hjälpa kroppen och sinnet att lugna ner sig och känna trygghet. Du kan påminna barnet om att hen är trygg även om kroppen och sinnet är oroliga och tror att barnet är i fara. Uppmuntra barnet att berätta om fantasier som får barnet att känna sig otrygg eller rastlös. Hjälp barnet att hitta ord för sina upplevelser. Påminn barnet om att kroppen och sinnet på grund av den traumatiska upplevelsen kan tolka att det finns faror även om så inte är fallet. Påminn också om att det kan dyka upp många olika tankar eller föreställningar i huvudet, men att de bara är tankar och betyder inte att barnet är i fara eller otrygg. Säg till barnet att hen är trygg nu. Du och barnet kan också komma överens om att du sitter bredvid barnet tills hen har lugnat ner sig eller att du emellanåt kommer för att titta till barnet och kontrollera hur barnet har det. Om barnet har eller har haft en mjukisdjur kan det ge barnet trygghet. Det säkraste sättet att lugna ner ett barn är att själv hålla sig så lugn som möjligt.

Före läggdags är det bra att hålla fast vid rutiner som upprepas varje kväll. Det är bra att sluta använda smarttelefon/surfplatta i god tid före läggdags. En god sömnhygien gör det också ofta lättare att somna. Till sömnhygienen hör att rummet är tillräckligt mörkt, temperaturen i rummet kan sänkas så att det inte är för varmt och ljudstimuli minimeras. Beakta dock barnets egna önskemål om vad som skapar trygghet för barnet. Rutinerna ger trygghet, men hjälper samtidigt barnets kropp och sinne att lugna ner sig och förbereda sig för den kommande natten. Du kan tillsammans med barnet skapa en trevlig kvällsrutin för barnet och barnet kan samla märken eller klisterbilder när ni har utfört de olika skedena och i slutet av veckan kan barnet få ett litet pris. Om barnet vaknar på natten ska du försöka lugna barnet och lugnt men bestämt leda barnet tillbaka till sängen för att sova. Ni kan upprepa de lugnande metoder som ni har använt under kvällen. Berätta för barnet att på natten sover man och om man väntar en stund i lugn och ro, somnar man på nytt om en stund. Sov gott.