Etsi materiaaleja asiasanan mukaan
Esitutkinta Somaattinen tutkimus Sateenkaarinuoret Lastensuojelu Seksuaaliväkivalta Verkkovälitteiset seksuaalirikokset Väkivallalle altistuminen Fyysinen väkivalta Henkinen väkivalta Tunnistaminen Traumaperäinen stressihäiriö CFTSI TF-KKT CPC-CBT LKK Vanhempana Suomessa Hoitomallit Lapset Nuoret Haastattelu Ilmoitusvelvollisuus turvataidot haitanarvioMateriaaleja yliopistollisten sairaaloiden erityisvastuualueilta
Helsingin ja Uudenmaan yliopistollisen keskussairaalan erityisvastuualueelta (HYKS)
Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelta (OYS)
Itä-Suomen yhteistyöalueella (KYS)
Itä-Suomen yhteistyöalueen (KYS) kouluissa on toteutettu seksuaali- ja turvataitokasvatuksen oppitunteja. Seksuaalikasvatustyön tarkoituksena on:
- vahvistaa lasten kykyä asettaa omaa kehoaan koskevia rajoja ja tukea lasten kasvua ja kehitystä kohti nuoruutta.
- tukea lapsia tunnistamaan mahdolliset vaaratilanteet internetissä ja sen ulkopuolella sekä vahvistaa lasten turvataitoja.
Lisätietoja antaa Laura Matikka (etunimi.sukunimi@pshyvinvointialue.fi)
Tampereen yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelta (TAYS)
Turun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueelta (TYKS)
Vaasan alue (kuuluu TYKS-alueeseen)
Tälle sivulle lisätään materiaalia lähiaikoina.
Ohjeistuksia terveydentilan arvioimiseksi lapsiin kohdistuvissa väkivaltaepäilytilanteissa

Lapsen terveydentilan arvioiminen väkivaltaepäilyn yhteydessä (.pdf)
Tämä ohje antaa neuvoja tilanteisiin, joissa perusterveydenhuollon ammattilainen kohtaa alaikäisen lapsen tai nuoren, jonka epäillään joutuneen väkivallan uhriksi.
Terveydenhuollon ammattilaiset voivat kohdata väkivallan tai sen epäilyn kohteeksi joutuneita lapsia ja nuoria monissa yhteyksissä.
Osa tilanteista on lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen tiedossa ennalta, osa tulee vastaan yllättäen. Kaikissa tilanteissa toimimista helpottaa, jos ammattilaisella on ennalta mietittynä joitain perusperiaatteita ja toimintatapoja.
Suositus lääkäreille haitan arvioinnista alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosten epäilyissä
Suositus on tarkoitettu 0–17-vuotiaille koituneen haitan yksilölliseen arviointiin tilanteissa, joissa seksuaalirikosepäily on saanut tukea poliisin esitutkinnassa. Suositus käsittelee haitan arviointia psyykkisten haittojen näkökulmasta.
On kuitenkin huomioitava, että mahdollinen fyysinen ja psyykkinen haitta muodostavat kokonaisuuden, jossa fyysinen ja psyykkinen eivät ole selkeästi toisistaan erotettavissa. Suositus on suunnattu lasten ja nuorten parissa työskenteleville lääkäreille.
Saatavilla myös lomake: Lääkärinlausunto haitan arvioimiseksi alaikäiseen kohdistuneen seksuaalirikoksen epäilyssä
Turvataidot
Katso erityisluokanopettaja Minna Andellin ja Mirja Ylenius-Lehtosen video Barnahus-verkkokoulussa: Turvataidoilla turvaa lapsille ja nuorille (Youtube).
Tunne- ja turvataitoja lapsille oppimateriaali
Materiaali on tarkoitettu noin 5-11-vuotiaille lapsille niin kouluihin ja varhaiskasvatukseen kuin perheiden ja pienryhmien kanssa työskentelyyn esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimessa.
Seksuaalikasvatuksen asiantuntija Katriina Bildjuschkin THL:stä puhuu videolla turvataitojen ja seksuaalikasvatuksen merkityksestä lapsen elämässä (Youtube).
Materiaaleja Suomeen tuleville lapsille ja nuorille
Suomeen tulevien lasten ja nuorten oikeus väkivallattomaan elämään -projektin materiaaleja voi ladata ilmaiseksi Pesäpuun sivuilta.
Turvavihon tuottamisen on rahoittanut Euroopan unioni ja neuvosto ja se on tehty Pesäpuu ry:n kanssa Barnahus-kehittämistyön yhteydessä.
Lataa tästä Turvavihko, joka on tarkoitettu Suomeen saapuville lapsille ja nuorille materiaaliksi, jota käydään läpi yhdessä ammattilaisen kanssa. Lataa tästä ammattilaisen opas.
Turvavihon kanssa työskentelyn myötä lapselle muodostuu käsitys siitä, mistä ja miten Suomessa apua voi saada, jos hän on aiemmin kohdannut tai tulevaisuudessa kohtaisi väkivaltaa.
Turvavihkoa suositellaan ensisijaisesti käytettäväksi kouluikäisten (7–15v.) lasten kanssa.

Lataa tästä juliste lasten Minun oma turvavihkosta.
Työkalu keskusteluun lapsen tai nuoren kanssa väkivaltaepäilystä

Miten kuulla ja kohdata lapsi tai nuori, joka kertoo kokeneensa väkivaltaa?
- Uskalla pysähtyä tilanteeseen
- Kuuntele, mitä lapsi kertoo
- Ole läsnä, kiireettömästi
- Anna tilaa ja aikaa kertoa
- Suhtaudu rauhallisesti, empaattisesti, neutraalisti
- Kysy itse mahdollisimman vähän
- Lapsi voi myös kirjoittaa, jos on vaikea puhua
Katso myös:
– Seksuaaliväkivaltaa tai -häirintää kokeneen nuoren auttaminen oppilaitoksessa (THL)