Syksyn lehdet

Ajankohtaista

Tuoreet julkaisumme tukevat lapsiin kohdistuvien väkivaltaepäilyselvitysten valtakunnallista yhdenmukaisuutta ja laatua sekä haitan arviointia alaikäisiin kohdistuvissa seksuaalirikoksissa

THL:n Ohjaus-sarjassa julkaistiin 15.9. julkaisu, joka luo ensimmäistä kertaa syventävän ja kattavan kirjallisen kuvauksen lasten ja nuorten oikeuspsykologian ja -psykiatrian (OiPsy) yksiköiden toiminnan kokonaisuudesta ja sen olennaisista elementeistä. OiPsy-yksiköiden moniammatillinen henkilöstö on koulutettu erityisesti väkivaltailmiön ymmärtämiseen ja -epäilyjen selvittämiseen. Julkaisun tavoitteena on tukea valtakunnallisesti riittävän yhdenmukaisia ja laadukkaita palveluita näissä yksiköissä ja niihin kytkeytyvissä toiminnoissa.
Tutustu julkaisuun:
Lasten ja nuorten oikeuspsykologian ja -psykiatrian yksiköiden toiminta ja toiminnan periaatteet Suomessa
Aiheesta myös 28.9. THL-uutinen: THL julkaisi ohjeita lapsiin kohdistuvien seksuaalirikos- ja pahoinpitelyepäilyiden selvittämiseksi

Lisäksi lasten ja nuorten parissa työskenteleville lääkäreille julkaistiin suositus 0–17-vuotiaille koituneen haitan yksilölliseen arviointiin tilanteissa, joissa seksuaalirikosepäily on saanut tukea poliisin esitutkinnassa. Suositus käsittelee haitan arviointia psyykkisten haittojen näkökulmasta. Ohessa julkaistiin myös lomake lääkärinlausuntoa varten.
Materiaalit ovat saatavilla:
Suositus lääkäreille haitan arvioinnista alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosten epäilyissä
ja lomake: Lääkärinlausunto haitan arvioimiseksi alaikäiseen kohdistuneen seksuaalirikoksen epäilyssä

Julkaisun kansikuva
Julkaisu on tehty käytännön työn tueksi ja auttaa esimerkiksi perehdytettäessä OiPsy-yksiköiden uusia työntekijöitä tai niitä lähellä olevien palveluiden tuottajia.
Haitanarviojulkaisutilaisuudessa puhuivat Hanna Lahtinen ja Hannu Mogk
Haitanarviomateriaalien julkaisutilaisuudessa puhuivat muun muassa psykologian tohtori Hanna Lahtinen ja ylilääkäri Hannu Mogk.

Alueellisia palvelupolkuja väkivaltaa kokeneille pohdittiin työpajapäivässä – barnahus.fi sivuille rakennettu työkalu auttaa hyvinvointialueita palvelupolkujen mallintamisessa

Palvelupolkutyöpajassa Jenni Krogell
Erikoissuunnittelija Jenni Krogell THL:stä alusti tilaisuudessa palvelupoluista.

THL:ssä järjestettiin lähisuhdeväkivaltakoordinaattorien ja Barnahus-aluekoordinaattorien työpaja väkivaltaa kokeneiden palvelupoluista. Osallistujat jakautuivat yhteistyöalueittain käymään läpi, millaisia malleja heidän alueeltaan jo löytyy ja mistä toisaalta on huutavin pula. Yhdessä he saivat myös miettiä konkreettisesti jotain palvelupolun osaa omalla alueellaan.

Barnahus.fi -sivuille on rakennettu työväline palvelupolkujen mallintamiseen hyvinvointialueilla. Mallipohjaan voi tutustua ja sitä voi hyödyntää sivulta: https://barnahus.fi/palvelupolkukaavio/

”Päivän parasta antia oli päästä keskustelemaan toisten kanssa, jotka työskentelevät väkivallan parissa.  Palvelupolkujen päitä saatiin vireille, mutta ennen kaikkea tutustuttiin toisiimme ”, kommentoi päivää järjestämässä ollut johtava asiantuntija Sini Stolt Barnahus-hankkeesta.

Sosiaalityöntekijöille suunnatun Lapset ja väkivalta -koulutuksen haku on auki, hakuaikaa lokakuun loppuun asti!

Lapset ja väkivalta -koulutus on sosiaalityöntekijöille suunnattu kansallinen koulutus, joka tarjoaa sekä tietoa että konkreettisia työmenetelmiä lasten ja perheenjäsenten kanssa työskentelyyn.

Painopisteenä on väkivallan kysymysten äärellä työskenteleminen lastensuojelun sosiaalityössä. Koulutus sopii sekä työuransa alussa oleville että jo pidempään työskennelleille sosiaalityöntekijöille.

Lue lisää koulutuksesta esitteestä ja hae mukaan 31.10.2023 mennessä!

Lapset ja väkivalta -koulutukseen voi hakea 31.10.2023 asti.

Syyskuu oli koulutuksia ja tapahtumia täynnä

Barnahus-hankkeen järjestämä koulutus oikeustulkeille asianomistajan asemassa olevien lasten kuulemisesta oikeusprosessissa käynnistyi jo neljättä kertaa ja sosiaalityöntekijöille suunnatussa Lapset ja väkivalta -koulutuksessa käsiteltiin mentalisaatiota koulutuspäivien sekä työnohjauksen muodossa. Lisäksi kaksi ryhmää on aloittanut kesän ja syksyn korvilla CBSS:n järjestämässä kansainvälisessä TF-KKT -koulutuksessa, jonka Barnahus-hanke tarjoaa osallistujille. Tarkemmin Barnahus-hankkeen järjestämistä koulutuksista voit lukea sivulla: https://barnahus.fi/koulutuksia/

Osallistuimme myös vuosittaisille lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian ja -psykologian yksiköiden neuvottelupäiville, jotka järjestettiin tänä vuonna Tyksin yksikön puolesta. Päivien aikana oli antoisia esityksiä, yhteistä keskustelua ja kohtaamisia eri ammattiryhmien kesken. Lisäksi Hyvinvointiareena -tapahtumassa kuultiin tuoreista Kouluterveyskyselyn tuloksista. Tapasimme THL:n Väkivallan vastaisen työn osaamiskeskittymän ständillä erityisesti opetus- ja kasvatusalan ammattilaisia ja jaoimme tuoreita Barnahus-mallin esitteitä ja muita väkivallan vastaisen työn materiaaleja.

Mentalisaatiosta kouluttivat Janna Manninen ja Minna Manelius.
Lapset ja väkivalta -koulutuspäivissä oli syyskuussa aiheena mentalisaatio, josta kouluttivat Janna Manninen ja Minna Manelius.

Tietoa väkivallan selvittämisestä lapsille, nuorille ja perheille

HUSin Barnahus-hanketyöryhmä on tuottanut lasten, nuorten ja perheiden käyttöön esitteen “Me autamme sinua”. Esite on taiteltuna A6-kokoinen (10,5cmx14,8cm) ja se avautuu haitarimaisesti. Esitteen toisella puolella kerrotaan lyhyesti eri viranomaisten toiminnasta tilanteissa, joissa epäillään lapseen tai nuoreen kohdistunutta väkivaltaa. Toisella puolella on kuvattu palvelupolun muotoon eri vaiheet, joita väkivaltaepäilyn selvittämiseen liittyy.

“Esite on tarkoitettu lapsille, nuorille ja heidän perheilleen. Ammattilaiset voivat käyttää sitä apuna esimerkiksi tilanteessa, jossa he vastaavat perheiden kysymyksiin tutkinnan etenemisestä. Tällaiset kysymykset saattavat joskus tulla ammattilaiselle yllättäen. Tämä esite tarjoaa “kättä pidempää” näihin tilanteisiin”, kertoo Barnahus-aluekoordinaattori Eeva Nikkola.

Esitettä tullaan jakamaan aluksi eri toimijoille HUSin YTA-alueella sekä Suomen kaikkiin OiPsy-yksiköihin. Lisäpainoksia otetaan tarpeen mukaan myöhemmin.  

Haitariesite pöydällä
Haitariesitteestä yksi aukeama, jossa käsitellään terveydenhuollon roolia

23.10. THL:ssä järjestetään väkivalta-aiheinen tutkimusseminaari, tervetuloa!

THL:n väkivallan vastaisen työn osaamiskeskittymä järjestää:

Väkivaltatutkimus halki tieteiden kentän II -hybridiseminaari Ma 23.10 klo 12-16

Lämpimästi tervetuloa ajankohtaisen, uuden tutkimuksen tiedon äärelle!

Tervetuloa paikan päälle THL:ään tai seuraamaan etäyhteyden kautta.

Katso ohjelma ja ilmoittaudu tilaisuuteen 15.10. mennessä!

Väkivaltatutkimus halki tieteiden kentän II mainoskuva

Hanketyöntekijäesittelyssä: Jenni Rautio, Tyks Seri-tukikeskus

Jenni Rautio
Kuva: Jenni Rautio

Hei! Olen Jenni Rautio, kätilö Tyksin Seri-tukikeskuksesta ja ollut 50 % Barnahus-hanketyöntekijänä kesäkuusta 2021 alkaen kehittämässä 13–19-vuotiaiden akuutisti seksuaaliväkivaltaa kokeneiden hoitopolkuja Turun alueella. Olen alun perin turkulainen ja valmistunut kätilöksi Turusta vuonna 2000 ja seksuaalineuvojaksi vuonna 2011, ja työuranikin olen tehnyt vallan Tyksissä, onneksi tarjolla on ollut monenlaisia työtehtäviä sekä naisten- että myös lastenklinikalla. Raisioon sentään muutin pois Turusta 20 vuotta sitten mieheni kanssa ja siellä asumme vanhassa omakotitalossa edelleen yhdessä nyt täysi-ikäisen tyttären kanssa, poikamme on muuttanut jo omilleen – Turkuun tietysti. Barnahus-hanketyöntekijäksi päädyin, kun olin ollut vuonna 2019 perustamassa Seri-tukikeskusta Tyksiin ja siellä toiminnan edetessä monenlaiset kehittämiskohteet nuorten seri-uhrien hoidossa olivat mielessä päivittäin ja mahdollisuus konkreettisesti saada aikaa ja yhteistyöverkoston apua siihen tarjoutui hankkeen kautta. Parasta hankkeessa onkin ollut se, että kehittämistyötä on saanut tehdä rinnan Seri-tukikeskuksen arkityön kanssa ja tarpeet, palaute, onnistumiset ja uudet haasteet ovat nähtävissä välittömästi. Hanketyö on ollut minulle monin tavoin opettavaista ja erilaista kuin aiemmat työni, mutta pidän haasteista sekä uuden oppimisesta. Tällä hetkellä esimerkiksi opiskelen ratkaisukeskeiseksi lyhytterapeutiksi ja mietin miten voimavarakeskeinen työote näkyisi vielä paremmin kaikessa Seri-työssä. Opiskelun lisäksi elämääni täyttävät monenlaiset harrastukset ja puuhaillut, teen paljon käsityötä sekä langoilla että puutöitä, pelaan sählyä, soudan kirkkovenettä ja käyn Crossfit salilla, matkustelen asuntovaunulla ja ilman, liikun luonnossa ja valokuvaan, kuuntelen musiikkia ja äänikirjoja… Ehkä voisi sanoa, että työn vastapainona lepään tekemällä myös kaikkea muuta, ja erityisen tärkeää on ollut opetella puutarhan hoitoa, sillä se on ollut minulle ihan paras kärsivällisyyden opettaja. Ihanaa ja värikästä syksyä kaikille, 

T. Jenni

 

Tulevat Barnahus-hankkeen järjestämät tilaisuudet:

3.10.2023 klo 12-16: Nuoret seksuaalirikoksen kokijana -koulutus ja työpaperin julkaisutilaisuus. HUOM! Tilaisuuden verkko-osallistumisen ilmoittautumista on jatkettu 3.10. asti. Saat ilmoittauduttuasi tilaisuuden katselulinkin kalenterikutsuna sähköpostiisi. Tilaisuudesta jää myös tallenne, joka löytyy myöhemmin https://barnahus.fi/tapahtumatallenteet/ -sivulta.

23.10.2023 klo 12-16: Barnahus-hanke on mukana järjestämässä tilaisuutta: Väkivaltatutkimus halki tieteiden kentän II.

6.11.2023 klo 9-10: LASTA-seula -malli lapsiin kohdistuvan väkivallan rikosepäilyjen selvittämisen välineenä. VN-TEAS RAPORTIN JULKAISUTILAISUUS.

1.12.2023 klo 8.30-9.30: Julkaisutilaisuus: Lasten traumaattisten kokemusten käsittely – kokemuksia Barnahus-hankkeessa jalkautetuista psykososiaalisista työmenetelmistä Lisätietoa luvassa pian!

1.12.2023 klo 9-15.30: OYS-alueen Barnahus-hanke järjestää webinaarin: Hengellinen väkivalta uskonyhteisöissä – lapsen näkökulmasta osa 2. Ohjelma tarkentuu vielä, mutta ilmoittautuminen on jo avattu.

Muut tilaisuudet:

3.11.2023 klo 12-15.30: ACElife-hanke järjestää tilaisuuden: Tiedämmekö mitä teemme? – Lastensuojelun palveluiden vaikuttavuus ja vaikuttavuuden tutkiminen (THL tapahtumakalenteri)

7.11.2023 klo 12-16: Loisto setelementti ry:n seksuaaliväkivaltatyö ja Nuorten Exit ry järjestävät yhteisen maksuttoman koulutuksen: Jokainen voi kohdata -taitoja nuorten seksuaalisten rajojen vahvistamiseen.

9.-10.11.2023: Traumaterapiakeskuksen ja Psykologiliiton järjestämä Kriisi- ja traumakonferenssi. Barnahus-hanke mukana symposiumissa aiheella: Traumafokusoidun terapeuttisen menetelmän kansallinen implementaatio – kokemuksia Barnahus-hankkeesta.

15.11.2023 klo 8.30-15.30: Pelastakaa Lasten Nettivihjeen vuosittainen lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa käsittelevä seminaari, tänä vuonna aiheena: Tunnista ja turvaa – Tutkimusten ja käytännön näkökulmia lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta. Ilmoittautuminen 8.11.2023 mennessä Aluehallintoviraston tapahtumasivulta

22.11.2023 klo 13-16: Oikeusministeriö toteuttaa koulutuksen lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta vihapuheesta ja viharikoksista oppilashuollon henkilöstölle. Koulutuksen tarkoituksena on lisätä oppilashuollon henkilöstön ymmärrystä ilmiöstä sekä antaa käytännön työkaluja vihapuheen ja viharikosten ennaltaehkäisyyn ja torjuntaan. Koulutus on osa oikeusministeriön koordinoimaa kaksivuotista Vertaisina vihaa vastaan –hanketta, jonka tavoitteena on tehostaa puuttumista rasismiin, syrjintään ja viharikoksiin vertaisoppimisen keinoin. Ilmoittautuminen viimeistään 21.11.2023 Webropol-lomakkeella.

Tuoreita lapsiin ja väkivallan ehkäisyyn liittyviä julkaisuja:

Barnahus-verkkokoulu on käytettävissänne! Saatavilla myös ruotsiksi ja englanniksi.

Barnahus-verkkokoulu

Maksuton Barnahus-verkkokoulu soveltuu kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Erityisesti se on suunnattu  sosiaali- ja terveydenhuollossa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleville sekä näiden alojen opiskelijoille. Tavoitteena on antaa keinoja tunnistaa… Lue lisää Barnahus-verkkokoulu

Tutustu myös julkaisuihimme:

Käsikirja lapsiin kohdistuvien väki- valta- ja seksuaalirikosten tutkin- taan (poliisi.fi)

Lue tästä Käsikirja lapsiin kohdistuvien väki- valta- ja seksuaalirikosten tutkin- taan (poliisi.fi)

Miten toteutuu väkivaltaa kokeneen lapsen psykososiaalinen tuki? – tuki ja hoitomuodot sekä potentiaalisten lapsiin kohdistuvien seksuaalirikos- ten tekijöiden ehkäisevä kuntoutus (Julkari)

Lue tästä Miten toteutuu väkivaltaa kokeneen lapsen psykososiaalinen tuki? – tuki ja hoitomuodot sekä potentiaalisten lapsiin kohdistuvien seksuaalirikos- ten tekijöiden ehkäisevä kuntoutus (Julkari)

Vanhempana Suomessa – ulkomaa- laistaustaisille suunnatun psy- koedukatiivisen pilottiryhmän käsi- kirja (Julkari) & Föräldraskap i Fin- land : Handbok för psykoedukativ pilotgrupp riktad till utrikes födda

Lue tästä Vanhempana Suomessa – ulkomaa- laistaustaisille suunnatun psy- koedukatiivisen pilottiryhmän käsi- kirja (Julkari) & Föräldraskap i Fin- land : Handbok för psykoedukativ pilotgrupp riktad till utrikes födda

Suunnitelma lapsen edunvalvonnan kehittämisestä valtakunnallisesti rikosasioissa ja lastensuojeluasioissa (Julkari)

Lue tästä

Lastensuojelun sosiaalityö ja lapsiin kohdistuva väkivalta : Pilottikoulutuksen kokemuksia ja osaamistarpeiden analyysi tutkimustiedon valossa (Julkari)

Lue tästä

Lisää Barnahus-hankkeen julkaisuja löydät osoitteesta https://barnahus.fi/julkaisut/

Seuraava kirje ilmestyy lokakuussa 2023. Kiitos mielenkiinnosta!

Vinkkejä, ideoita, palautteita ja kehittämistoiveita otetaan mielellään vastaan palautelomakkeen kautta.

Peruuta kirjeen tilaus tai ilmoita muuttuneista yhteystiedoista (Webropol).