syksyn värikkäitä lehtiä

Ajankohtaista

Lapset ja väkivalta -koulutuksen haku vuodelle 2025 on avattu!

Vuonna 2025 järjestämme jo neljättä kertaa suositun Lapset ja väkivalta -koulutuksen lapsiperheiden ja lastensuojelun sosiaalityöntekijöille. Koulutus tarjoaa sekä tietoa että konkreettisia työmenetelmiä lasten ja perheenjäsenten kanssa työskentelyyn. Painopisteenä ovat tilanteet, joissa sosiaalityöntekijä kohtaa työssään lapsia ja perheitä, jotka ovat osallisina väkivallan eri ilmiöissä.

Haku tulevaan koulutukseen on parhaillaan käynnissä!
👉Lue lisää hakuilmoituksesta ja hae mukaan 31.10.2024 mennessä!

NFBO:n Suomen verkoston järjestämässä tilaisuudessa käsiteltiin tulevaisuutta, toivoa ja resilienssiä

13.9. NFBO:n (Nordic Association for Preventing Child Abuse and Neglect) Suomen verkosto järjesti THL:ssä tilaisuuden Tulevaisuus, toivo ja resilienssi, jossa kuultiin puheenvuoroja muun muassa tulevaisuusvallasta, haavoittuvasta internetistä sekä nuorista, toivosta ja toimijuudesta väkivallan vastaisessa työssä. Tilaisuudessa oli mukana 200 kuulijaa. Päivän yhteydessä mainostettiin myös NFBO:n tulevaa kansainvälistä konferenssia Kööpenhaminassa 25.-28.5.2025, jonka teemana on ”Resilience and Trauma – Responsibility and Hope”. Lisätietoa konferenssista löydät täältä (nfbo.org).

👉 Katso Tulevaisuus, toivo ja resilienssi -tilaisuuden tallenne puheenvuoroittain täältä. (Youtube). Huom.! Myös Rasmus Ahlgrenin puheenvuoro lapsen haastattelun harjoittelemisesta avatarien avulla on mukana tallenteessa. Puheenvuoro jäi kuulematta seminaarissa teknisten ongelmien vuoksi. Pahoittelumme!

Helena Ewalds pitää puheenvuoroaan
NFBO:n toiminnassa pitkään mukana ollut Helena Ewalds avasi seminaarin 13.9.

Täydennyskoulutus lapsiin kohdistuneiden rikosten tutkinnanjohtajille ja syyttäjille

Barnahus-hanke toteuttaa Poliisiammattikorkeakoululla ensimmäisen lapsiin kohdistuneiden rikosten tutkinnanjohtajille ja syyttäjille tarkoitetun täydennyskoulutuksen. Koulutuksen järjestämisestä vastaavat hankkeessa toimivat erikoissyyttäjät Pia Mäenpää ja Yrjö Reenilä sekä ylikomisario Saara Asmundela. Koulutuksen ajankohta on 16.-17.1.2025.

Lapsiin kohdistuneiden rikosten tutkinnanjohtajille ja syyttäjille kohdennettua koulutusta on toivottu jo pitkään. Koulutuksella täytetään myös Suomen kansainvälisiä velvoitteita, sillä Lanzaroten sopimuksen kansallisen toimeenpanosuunnitelman mukaisesti lapsiin kohdistuneiden rikosten tutkinnanjohtajilta vaadittavaa erityisosaamista on vahvistettava ja kehitettävä.

Koulutuksessa käsitellään lapsiin kohdistuneiden rikosten käsittelyn elinkaareen liittyviä vaiheita, tutkinnassa käytettäviä pakkokeinoja ja menetelmiä, esitutkintayhteistyötä sekä näytön hankkimista ja arviointia. Edelleen koulutuksessa käsitellään lapsiin kohdistuneisiin rikoksiin ja niiden rikosprosessiin liittyviä erityispiirteitä ja rikosepäilyn selvittämisen haasteita ja jaetaan hyviä käytäntöjä ja kokemuksia.

Koulutuksesta tullaan keräämään palautetta, jota hyödynnetään koulutuskokonaisuuden myöhemmässä kehittämisessä ja toteuttamisessa.

Selvitys nuoriin kohdistuvasta väkivallasta erityisesti hatkan aikana

THL:n Barnahus-tiimissä elo-syyskuun korkeakouluharjoittelussa ollut sosiaalityön maisteriopiskelija Karoliina Lokka teki kyselyn nuorisokotien työntekijöille nuoriin kohdistuvasta väkivallasta, jonka tulokset hän esittelee seuraavaksi:

Barnahus-hankesuunnitelmassa (2024–2025) nostetaan esiin tarve lisäkoulutukselle, jotta lastensuojelulaitosten työntekijät voivat paremmin kohdata ja tukea nuoria seksuaaliväkivaltatilanteiden jälkeen sekä käsitellä nuorten hatkareissujen tapahtumia. Tähän liittyen toteutin kyselyn nuorisokotien työntekijöille, jonka tavoitteena oli kartoittaa heidän kokemuksiaan nuoriin kohdistuvasta väkivallasta, erityisesti hatkan aikana. Kyselyssä selvitettiin myös työntekijöiden aiempaa koulutusta väkivallan tunnistamisesta ja heidän toiveitaan mahdollisen verkkokoulutuksen sisällöstä. Kysely julkaistiin Sosionomien uraverkoston Facebook-sivuilla 28.8.–22.9.2024, ja siihen vastasi 15 työntekijää.

Tuloksissa suurin osa työntekijöistä koki tunnistavansa nuoriin kohdistuvaa väkivaltaa jonkin verran tai hyvin. Hatkareissujen aikana väkivallan esiintyvyys vaihteli: 27 % vastaajista arvioi sen olevan harvinaista, kun taas 20 % piti sitä erittäin yleisenä. Väkivallan ilmeneminen nuorisokodissa on vastaajien mukaan harvinaisempaa ja 60 % kertoi sen esiintyvän vain satunnaisesti. Väkivalta tulee ilmi yleensä nuorten omasta aloitteesta, suoraan kysyttäessä tai muiden työntekijöiden, viranomaisten tai nuorten kautta. Tunnistamista haastaa kiire sekä nuorten luottamuksen puute, mikä estää heitä kertomasta kokemuksistaan työntekijöille tai muille aikuisille.

Kyselyn sisältämissä avoimissa vastauksissa vastaajat kertovat, että nuoret ovat hatkan aikana hyvin haavoittuvassa asemassa, mikä altistaa heidät väkivallalle sekä muille vaaratilanteille. Hatkan aikana nuorten päihteiden käyttö ja velkaantuminen ovat myös yleisiä riskitekijöitä. Työntekijät kertoivat tunnistavansa nuoriin kohdistunutta väkivaltaa myös ulkoisista merkeistä, kuten mustelmista ja käytösmuutoksista. Luottamuksellinen suhde työntekijään edistää väkivaltakokemusten esille tuloa, ja työntekijät korostivat aidon kohtaamisen tärkeyttä. Vastaajien mukaan koulutus ja väkivaltatyön osaaminen vaikuttivat merkittävästi väkivallan ilmituloon.

Yli puolet vastaajista (87 %) toivoi lisäkoulutusta väkivallan tunnistamiseen ja puheeksi ottamiseen. Lisäkoulutusta kaivattiin myös nuorten tukemiseen hatkan aikana ja sen jälkeen. Moniammatillisen yhteistyön kehittäminen nousi myös yhdeksi teemaksi, sillä viranomaisyhteistyön koettiin olevan ajoittain hidasta ja haastavaa. Kysely toi myös esiin väkivallan yhteydet ihmiskauppaan, kun nuorten haavoittuvaa asemaa käytetään hyväksi esimerkiksi velkojen maksamiseksi. Tulokset osoittivat selkeän tarpeen lisäkoulutukselle sekä viranomaisyhteistyön ja nuorten turvallisen kohtaamisen kehittämiselle.

Syyskuu oli täynnä koulutuksia, puheenvuoroja ja yhteistyötapaamisia

Barnahus-hankkeen erityisasiantuntija Miia Ståhlberg oli puhumassa koulussa ilmenevästä väkivallasta MLL:n Järvi-Suomen piirin, Viola – väkivallasta vapaaksi ry:n ja Xamkin yhteisen Triangeli-hankeen järjestämässä Kaikille turvallinen koulu ja arki -koulutuksessa, joka pidettiin Mikkelissä XAMK-ammattikorkeakoulussa 17.9. Kuulijoita tapahtumassa oli noin 200.

Lisäksi Barnahus-hankkeen oikeustulkeille suunnattu koulutus asianomistajan asemassa olevien lasten kuulemisesta oikeusprosessissa käynnistyi THL:ssä jo viidettä kertaa hankeaikana. Lue lisää koulutuksesta.

Syyskuun alkupuolella hankkeen aluekoordinaattorit ympäri Suomen ja THL:n tiimi kokoontuivat kehittämispäivään, jossa saatiin keskusteltua kattavasti läpi kuluvan ja tulevan vuoden suunnitelmia. Paljon juurruttamistyötä on vielä tehtävänä.

Miia puhumassa luentosalin edessä
Barnahus-hankkeen erityisasiantuntija Miia Ståhlberg pitämässä puheenvuoroa Mikkelissä.

Hanketyöntekijäesittelyssä: projektityöntekijä Siru Jokimies, Keski-Suomen hyvinvointialue

Siru Jokimiehen kuva
Kuva: Siru Jokimies

Kuka olet ja mikä on taustasi?

Olen Siru Jokimies, koulutukseltani sosiaalityöntekijä (YTM) ja lyhytterapeutti. Edeltävät viisi vuotta työskentelin moninaisissa työtehtävissä järjestöpuolella Maria Akatemia ry:ssä, jossa pääsin syväsukeltamaan lähisuhdeväkivallan teemaan, erityisesti naisten ja äitien parissa tehtävään ehkäisevään väkivaltatyöhön. Sosiaalityöntekijänä olen työskennellyt pakolaisten kotoutumisen parissa maahanmuuttajapalvelussa, jossa työni keskittyi perheiden parissa työskentelyyn.  

Milloin olet aloittanut ja mikä on roolisi Barnahus-hankkeessa? Mitä työaikaasi tällä hetkellä kuluu hankkeessa?

Työt hankkeessa olen aloittanut elokuussa ja tehtäväni sijoittuu lasten ja nuorten mielenterveys- ja perheneuvolapalveluiden alle Jyväskylässä, vaikkakin kehittämistyötä tehdään koko Keski-Suomen hyvinvointialueella. Barnahus-hankkeen projektityöntekijänä työnkuvaani kuuluu hankkeen moninainen kehittämistyö, joka sisältää muun muassa väkivaltaa kokeneiden lasten, nuorten ja perheiden palvelu- ja hoitopolun rakentamista sekä alueellisten eri toimijoiden välisen yhteistyön tiivistämistä tuen ja hoidon tarpeessa olevien, väkivaltaa kokeneiden lasten tukemiseksi. Kouluttaminen on hankkeessa keskeisessä roolissa ja sen myötä vahvistetaan väkivaltatyön osaamista ja työmenetelmiä käytännön työssä. Työaikaa kuluu erilaisissa lähisuhdeväkivaltaan liittyvissä verkostoissa ja työryhmissä, kuten Haastavat erot -konsultaatioryhmässä, jossa keskitytään konfliktoituneisiin erotilanteisiin, joissa ero- tai huoltoriita on pitkittynyt ja kärjistynyt. Vaativimmat erotilanteet ovat niitä, joihin kietoutuu usein huolto- ja tapaamisriidan lisäksi lapsen kaltoinkohtelua ja traumatisoitumista, seksuaalirikosepäilyjä, väkivaltaa tai sen uhkaa, jopa perhesurman riski. Voisi todeta, että työtonttini on varsin monipuolinen ja erityisen innostava!

Kerro joku asia, josta olet iloinen

Iloa tuottaa se, että saan työssäni keskittyä teemoihin, jotka ovat ammatillisesti lähellä sydäntä sekä pääsen pienellä siivulla olemaan osallisena turvallisemman yhteiskunnan rakentamisessa.

Tulevat Barnahus-hankkeen järjestämät tilaisuudet:

1.10.2024 klo 12–14: Lapsiin kohdistuneet rikokset – tilaisuus lapsille ja nuorille chat-tukipalveluita tuottaville tahoille ja niiden vastuujärjestäjille.

4.11.2024 klo 9–12: täydennyskoulutus: Edunvalvojan rooli rikosprosessissa: Mitä tarkoittaa edunvalvojan sijaisena toimiminen, kun edustettavan epäillään joutuneen pahoinpitelyn tai seksuaalirikoksen uhriksi?

5.11.2024 klo 15–17: Lapsiin kohdistuneet rikokset – Webinaari chat-palveluiden työntekijöille ja vapaaehtoisille.

9.12.2024 klo 12–16: Lapsi ihmiskaupan uhrina -webinaari. Tilaisuuden alustavat teemat ja ilmoittautuminen on juuri julkaistu! Tarkempi ohjelma ja puhujat päivittyvät hieman myöhemmin linkin taakse.

Muut tilaisuudet:

22.10.2024 klo 9.30–16.20: THL:n Turvalliset kadut -hanke järjestää tilaisuuden: Tieto lisää turvaa: ammattilaispäivä nuorten katuväkivallan ennaltaehkäisystä.

30.10.2024 klo 9.30–16 Pelastakaa Lapset ja Nettivihje kutsuvat osallistumaan CSAPE- hankkeen loppuseminaariin From Awareness to Action – Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration. Ohjelma ja ilmoittautuminen: Hybrid Seminar: From Awareness to Action – Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration – Pelastakaa Lapset

26.–27.11.2024 THL:n Monitieteiset lastensuojelun tutkimuspäivät: Money talks? Lastensuojelun kustannukset, vaikuttavuus ja etiikka

2.12.2024 klo 11.30–16: THL järjestää Väkivaltatutkimus halki tieteiden kentän III -seminaarin.

Tuoreita lapsiin ja väkivallan ehkäisyyn liittyviä julkaisuja:

Barnahus-verkkokoulu on käytettävissänne! Suoritettavissa myös ruotsiksi ja englanniksi.

Barnahus-verkkokoulu

Maksuton Barnahus-verkkokoulu soveltuu kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Erityisesti se on suunnattu  sosiaali- ja terveydenhuollossa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleville sekä näiden alojen opiskelijoille. Tavoitteena on antaa keinoja tunnistaa lapsiin… Lue lisää Barnahus-verkkokoulu

Tutustu myös julkaisuihimme:

Seuraava kirje ilmestyy lokakuussa 2024. Kiitos mielenkiinnosta!

Vinkkejä, ideoita, palautteita ja kehittämistoiveita otetaan mielellään vastaan palautelomakkeen kautta.

Peruuta kirjeen tilaus tai ilmoita muuttuneista yhteystiedoista (Webropol).