metsä ja koivuja

Ajankohtaista

Kansainvälisiä vierailuja ja esityksiä – Suomen Barnahus kiinnostaa maailmalla

Virolaiset vierailulla THL:ssä. Kuvan keskellä johtava asiantuntija Sini Stolt ja erityisasiantuntija Miia Ståhlberg THL:n Barnahus-tiimistä.

Toukokuu oli täynnä kansainvälisiä kohtaamisia. Viron Barnahusista kävi vieraita Suomessa 28.5. He vierailivat Helsingin lasten ja nuorten oikeuspsykologian yksikössä kuulemassa heidän toiminnastaan ja tutustumassa yksikön tiloihin, jonka jälkeen he kuulivat THL:n ajankohtaiskatsauksen Barnahus-hankkeesta ja Barnahus-mallin juurruttamisesta Suomessa. He olivat kiinnostuneita kuulemaan esimerkiksi siitä, minkälaiset asiakastietojärjestelmät ja tiedonvaihdon mahdollisuudet Suomessa on sekä miten moniammatillinen yhteistyö meillä toimii. Virossa on tällä hetkellä neljä Barnahusia (Lastemajaa), jotka sijaitsevat Tallinnassa, Tartossa, Pärnussa ja Jõhvissa, ja joissa asioivat seksuaaliväkivaltaa kokeneet lapset. Eroja siis löytyy Suomen systeemiin, mutta myös yhtäläisyyksiä ja paljon opittavaa toisiltamme. Lisäksi tapasimme myös japanilaisia vieraita ja kesäkuussa tulemme tapaamaan slovakialaisia.

22.5. järjestimme myös Kansainvälisiä tuulahduksia Barnahus-maailmassa -webinaarin, jossa kuulimme lasten osallistamisesta Irlannin Barnahusissa sekä nuorten seurusteluväkivallasta ruotsalaisissa sijaishuoltopaikoissa. Lisäksi saimme esittelyn San Franciscon Barnahus-tyyppisistä palveluista, joihin meidän hankeväkeä oli tutustumassa alkuvuodesta.

THL:n Barnahus-tiimistä vierailtiin jokaisella yhteistyöalueella

THL:n Barnahus-tiimin johtava asiantuntija Sini Stolt, koordinaattori Rika Rajala ja hankkeen poliisiasiantuntija Saara Asmundela kiersivät toukokuussa kaikki viisi lasten ja nuorten oikeuspsykologian tai -psykiatrian yksikköä (ns. Barnahus-yksiköt), jotka jokainen sijaitsevat eri yhteistyöalueella sekä Läsi-Suomen alle kuuluvan Vaasan satelliittiyksikön vuosittaisella aluekierroksella ja tapasivat samalla näiden alueiden hankeväkeä. Kierros oli tiivis ja antoisa.

Koordinaattori Rika Rajala kertoo vierailuiden annista: ”Meidät otettiin alueilla avosylin vastaan. On tärkeää tavata kasvokkain, jotta saa käsityksen hankkeen etenemisestä ja pääsee keskustelemaan alueilla ilmenneistä haasteista ja kehittämiskohteistakin. Esillä on tietenkin ollut myös Barnahus-työn tähänastiset onnistumiset ja katsominen tulevaisuuteen. Kiitoksia alueille näistä tärkeistä tapaamisista. Ne ovat olleet antoisia meidän näkökulmasta.”

Oletko jo käynyt Barnahus-verkkokoulun?

Barnahus-verkkokoulun lapsiin kohdistuvasta väkivallasta on vuodesta 2021 lähtien suorittanut hyväksytysti jo melkein 4500 ammattilaista ja alan opiskelijaa. Verkkokouluun tutustuneita on jopa 8000. Maksuttomasta Barnahus-verkkokoulusta saa todistuksen ja sen voi suorittaa omassa tahdissa. Se koostuu neljästä osasta, joissa opitaan lapsiin kohdistuvasta väkivallasta ilmiönä, väkivallan seurauksista lapselle, väkivallan tunnistamisesta ja sen jälkeen toimimisesta sekä väkivaltaa kokeneen lapsen tukemisesta arjessa. Koulutus sisältää tekstidioja, videoita, podcasteja ja tehtäviä. Lue lisää ja kirjaudu verkkokouluun täältä.

Barnahus-verkkokoulusta tuttu Aku-hahmo

Olethan myös tutustunut muihin verkkokoulutuksiimme:

Verkkokoulutus somatiikan ammattilaisille

Lapsen haastattelu lastensuojelussa

Tilaa työpaikallesi Poliisin käsikirjoja ja Me autamme sinua -esitettä

Poliisien käsikirjan kansi
Haitariesite pöydällä

Voit tilata painokappaleita julkaisustamme Käsikirja lapsiin kohdistuvien väkivalta- ja seksuaalirikosten tutkintaan (poliisi.fi)

Lisäksi voit tilata meiltä lapsille, nuorille ja perheille jaettavaa esitettä “Me autamme sinua”. Esite on taiteltuna A6-kokoinen (10,5cmx14,8cm) ja se avautuu haitarimaisesti. Esitteen toisella puolella kerrotaan lyhyesti eri viranomaisten toiminnasta tilanteissa, joissa epäillään lapseen tai nuoreen kohdistunutta väkivaltaa. Toisella puolella on kuvattu palvelupolun muotoon eri vaiheet, joita väkivaltaepäilyn selvittämiseen liittyy.

Tilaa täältä painokappaleita:

Tilauslomake: Käsikirja lapsiin kohdistuvien väkivalta- ja seksuaalirikosten tutkintaan (Webropol) (max. 5 kappaletta)

Tilauslomake: Me autamme sinua -esite (Webropol) (max. 50 kappaletta)

Postitamme materiaalit noin kuukauden sisään. Jos asiasta herää kysyttävää, voit laittaa viestiä osoitteeseen barnahus@thl.fi.

Turvalliset kadut – väkivallaton nuoruus

THL:n Turvalliset kadut -kokonaisuudessa pyritään terveyden edistämisen määrärahalla toteutettavilla toimenpiteillä ehkäisemään nuorten katuväkivaltaa ja edistämään turvallisuutta. Kokonaisuuden kautta on haettavana kaikkiaan 2,5 miljoonan euron rahoitus nuorten väkivallan ehkäisyyn ja turvallisuuden edistämiseen kohdentuviin hankkeisiin.

Hakuaika on käynnissä 14.6.2024 asti. Rahoitettavien hankkeiden on nuorten osalta kohdistuttava seuraaviin teemoihin:

1. Vahvistetaan lasten ja nuorten yhteisöllistä osallisuutta ja kasvuympäristöjen yhteisöllisyyttä (primääripreventio).

2. Vahvistetaan alueellisia asiantuntijatiimejä nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi ja katuväkivallan ennaltaehkäisemiseksi (sekundääripreventio).

Terveyden edistämisen määrärahaa voivat hakea muun muassa kunnat, hyvinvointialueet, oppilaitokset ja järjestöt.

Lisätietoja haun painopisteistä ja hakemisesta: THL/ Terveyden edistämisen määräraha

Kolme nuorta istuu rappusilla

Hanketyöntekijäesittelyssä: Katja Lumilampi, suunnittelija, HUSin Barnahus-tiimi

Katja Lumilampi
Kuva: Katja Lumilampi

Kuka olet ja mikä on taustasi?

Olen Katja Lumilampi, koulutukseltani valtiotieteiden maisteri ja erikoissosiaalityöntekijä (lasten, nuorten ja perheiden sosiaalityö). Pääosan sosiaalityöntekijän työurastani olen työskennellyt HUSissa terveyssosiaalityön tehtävissä, jonka lisäksi minulla on kokemusta lastensuojelusta sekä vammaissosiaalityöstä. Työskentelin vuosina 2022–2023 Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen Barnahus-hanketyöntekijänä, jolloin tutustuin hankkeeseen ensimmäisen kerran.

Mikä on roolisi Barnahus-hankkeessa?

Työskentelen HUSin Barnahus-hanketiimissä suunnittelijan sijaisena.

Mihin työaikasi tällä hetkellä kuluu hankkeessa?

Vastaan lapsen suojelun huoneen asioista ja kehittämisestä sekä teen tiiviisti yhteistyötä HUSin YTA-alueella työskentelevien hyvinvointialueiden satelliittityöntekijöiden kanssa.

Kerro joku asia, josta olet iloinen

Kesän kynnyksellä ilahduttavat kaikenlaiset kevätjuhlat ja -esiintymiset, joissa lapset ja nuoret esittelevät vuoden aikana oppimaansa. Myös Barnahus-hankkeen näkökulmasta on ollut ilahduttavaa havaita, kuinka moni pienestä alkanut toimintamuoto on matkan varrella kasvanut ja kehittynyt.

Tulevat Barnahus-hankkeen järjestämät tilaisuudet:

31.5.2024 klo 10–11.30: Vaikuttavuuskeskus, Hoitotyön tutkimussäätiö HOTUS ja THL:n Barnahus järjestävät verkkotilaisuuden: Lapsen kaltoinkohtelun tunnistaminen ja perheen kohtaaminen tilanteessa, jossa herää epäily väkivallasta

13.9.2024 klo 9–12 NFBO järjestää tilaisuuden: Tulevaisuus, toivo ja resilienssi. Tule kuulemaan pohjoismaisen lasten kaltoinkohtelun vastaisen järjestön (NFBO) Suomen verkoston kautta koottuihin puheenvuoroihin ja tutustu toimintaan/verkostoon! Kielinä suomi, ruotsi ja englanti.

4.11.2024 klo 9–12: järjestämme täydennyskoulutuksen: Edunvalvojan rooli rikosprosessissa: Mitä tarkoittaa edunvalvojan sijaisena toimiminen, kun edustettavan epäillään joutuneen pahoinpitelyn tai seksuaalirikoksen uhriksi?

Muut tilaisuudet:

4.6.2024 klo 8.30–9.45: THL ja NAPE järjestävät kuukausittain avoimen Väkivaltatyön kehittämisen virtuaalikahvit -verkkotapaamisen. 

SAVE THE DATE! 30.10.2024 klo 9.30–16 Pelastakaa Lapset ja Nettivihje kutsuvat osallistumaan CSAPE- hankkeen loppuseminaariin From Awareness to Action – Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration. Ohjelma julkaistaan kesäkuussa.

SAVE THE DATE! 26.–27.11.2024 THL:n Monitieteiset lastensuojelun tutkimuspäivät: Money talks? Lastensuojelun kustannukset, vaikuttavuus ja etiikka Ohjelma on jo osin julkaistu, ilmoittautuminen avautuu syyskuussa.

SAVE THE DATE! 2.12.2024 klo 12–16: THL:n Väkivaltatutkimus halki tieteiden kentän III. Ohjelma ja ilmoittautuminen julkaistaan pian.

Tuoreita lapsiin ja väkivallan ehkäisyyn liittyviä julkaisuja:

Barnahus-verkkokoulu on käytettävissänne! Suoritettavissa myös ruotsiksi ja englanniksi.

Barnahus-verkkokoulu

Maksuton Barnahus-verkkokoulu soveltuu kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Erityisesti se on suunnattu  sosiaali- ja terveydenhuollossa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleville sekä näiden alojen opiskelijoille. Tavoitteena on antaa keinoja tunnistaa lapsiin… Lue lisää Barnahus-verkkokoulu

Tutustu myös julkaisuihimme:

Käsikirja lapsiin kohdistuvien väki- valta- ja seksuaalirikosten tutkin- taan (poliisi.fi)

Lue tästä Käsikirja lapsiin kohdistuvien väki- valta- ja seksuaalirikosten tutkin- taan (poliisi.fi)

Miten toteutuu väkivaltaa kokeneen lapsen psykososiaalinen tuki? – tuki ja hoitomuodot sekä potentiaalisten lapsiin kohdistuvien seksuaalirikos- ten tekijöiden ehkäisevä kuntoutus (Julkari)

Lue tästä Miten toteutuu väkivaltaa kokeneen lapsen psykososiaalinen tuki? – tuki ja hoitomuodot sekä potentiaalisten lapsiin kohdistuvien seksuaalirikos- ten tekijöiden ehkäisevä kuntoutus (Julkari)

Vanhempana Suomessa – ulkomaa- laistaustaisille suunnatun psy- koedukatiivisen pilottiryhmän käsi- kirja (Julkari) & Föräldraskap i Fin- land : Handbok för psykoedukativ pilotgrupp riktad till utrikes födda

Lue tästä Vanhempana Suomessa – ulkomaa- laistaustaisille suunnatun psy- koedukatiivisen pilottiryhmän käsi- kirja (Julkari) & Föräldraskap i Fin- land : Handbok för psykoedukativ pilotgrupp riktad till utrikes födda

Suunnitelma lapsen edunvalvonnan kehittämisestä valtakunnallisesti rikosasioissa ja lastensuojeluasioissa (Julkari)

Lue tästä

Lastensuojelun sosiaalityö ja lapsiin kohdistuva väkivalta : Pilottikoulutuksen kokemuksia ja osaamistarpeiden analyysi tutkimustiedon valossa (Julkari)

Lue tästä

Lisää Barnahus-hankkeen julkaisuja löydät osoitteesta https://barnahus.fi/julkaisut/

Seuraava kirje ilmestyy kesäkuussa 2024. Kiitos mielenkiinnosta!

Vinkkejä, ideoita, palautteita ja kehittämistoiveita otetaan mielellään vastaan palautelomakkeen kautta.

Peruuta kirjeen tilaus tai ilmoita muuttuneista yhteystiedoista (Webropol).