Ajankohtaista

NUORI2025

NUORI2025 -valtakunnalliset nuorisotyön päivät järjestettiin Tampere-talolla 1.–2.4.2025. Päivillä Barnahus edusti omalla esittelypöydällään, ja jakoi tietoa ja materiaaleja Barnahus-mallista. Varhan hanketyöntekijä Elina Räty ja Pirhan hanketyöntekijä Noora Lehto (kuvassa) kertoivat, että Barnahus oli monelle vielä tuntematon. Keskustelujen perusteella kävi ilmi, että etenkin pienillä paikkakunnilla Barnahusin tuntemus ja tieto toimintatavoista lasten ja nuorten väkivaltaepäilyn tilanteissa ei ole aina selvää.

Elinan mukaan päivillä kävijät olivat kiinnostuneet Barnahusin toiminnasta ja koulutuksista: ”Moni sanoi, että todella tärkeää ja ajankohtaista Barnahusin kaikki toiminta, ja vinkattiin heille oman alueen BH työntekijästäkin, yhteistyö/koulutustarpeiden vuoksi. Ihmiset oli tosi innostuneita tulevista BH-koulutuksista ja se oli iso plussa että kaikki koulutukset on ilmaisia.”

Päivillä keskustelut olivat antoisia ja tunnelma lämmin. ”Päivillä oli paljon kohtaamisia ja myös verkostoitumista. Kaiken kaikkiaan onnistuneet päivät!” kiteyttää Noora.

Kaksi naista Barnahus-städillä messuilla.
Elina Räty ja Noora Lehto NUORI2025-päivillä

Lapsirikostutkinnan neuvottelupäivät Aulangolla

Aulangon kylpylähotellin etuovi.

Aulangolla vietettiin huhtikuun alkupuolella aurinkoisia kaksipäiväisiä Lapsirikostutkinnan neuvottelupäiviä. Poliisiammattikorkeakoulu on järjestänyt neuvottelupäiviä jo vuodesta 2016 ja viime vuosina neuvottelupäivät on toteutettu laajasti yhteistyössä eri toimijoiden, kuten syyttäjien ja oikeuspsykologien kanssa. Päivillä kuultiin lapsiin kohdistuviin rikoksiin liittyen puheenvuoroja poliisin, syyttäjien, somatiikan ja lastensuojelun näkökulmasta sekä järjestettiin työpajoja näihin teemoihin liittyen. Tärkeänä teemana oli myös ammattilaisten jaksaminen kuormituksen keskellä. Niihin saatiin konkreettisia toimia tehtäväksi ja toteutettavaksi omassa työhuoneessa ja työpäivän ajalle.

Poliisiammattikorkeakoulun yliopettaja Satu Rantaeskola korostaa lapsiin kohdistuvien rikosten selvittämisessä moniammatillisuuden tärkeyttä ja erilaisia näkökulmia: ”Lapsirikostutkinnassa moniammatillinen yhteistyö on avaintekijänä rikosten selvittämisessä. Moniammatillisuus on korostunut lapsiin kohdistuvien rikosten neuvottelupäivillä ja osoittautunut hyväksi tavaksi kehittää toimintaa. Nykyään on jo itsestään selvää, että kaikki lapsiin kohdistuviin rikoksiin liittyvät toimijat kokoontuvat samaan tilaisuuteen keskustelemaan ajankohtaisista teemoista.

On tärkeää, että lapseen kohdistunutta rikosta selvitettäessä huomioidaan erilaisia näkökulmia. Rikosprosessi on kokonaisuudessaan usein kovin pitkä kestoltaan, jolloin lapsen tilanteesta pitäisi huolehtia koko prosessin ajan. Kun rikosepäily kohdistuu lapseen, lapsen huomioimisen tulisi olla keskiössä. Lisäksi olisi tärkeää, että eri toimijat keskustelevat ja kuuntelevat eri toimijoita herkällä korvalla. Silloin lapsen edun erilaisuus eri näkökulmista tulee myös ilmi. Lisäksi lapsen oikeuksien huomioiminen on tärkeää siitä näkökulmasta, että lapsi saa tiedon häntä koskevan rikosasian tilanteesta asianmukaisesti. Jos asia päättyy esitutkinnan tai syyteharkinnan aikana, asiaa oikeudenkäyntiin viemättä tai asiassa nostettu syyte hylätään, lapsen tulisi saada tieto ratkaisusta ennen epäiltyä (syytettyä). Lapsen tulisi saada tieto ratkaisusta myös ymmärrettävästi ja hänen ikätasonsa ja kehityksensä huomioiden. Silloin ratkaisu toimitetaan esimerkiksi asianosaisista asianomistajana olevan lapsen edunvalvojalle aikaisemmin kuin epäillylle tai syytetylle. Lapsen oikeuksien varmistamista Rantaeskola pitää erityisen tärkeänä lapsiin kohdistuvia rikoksia rikosasian eri vaiheissa käsiteltäessä.”

Kuva esityksestä, jonka diassa lukee "Suattaapi olla, tai suattaapi olla olematta".
Lastentautien erikoislääkäri Eeva Nikkolan kevennys lääkärinlausuntoihin liittyen

THL:n järjestämä webinaari: Väkivaltaa kohdanneiden nuorten tukeminen lastensuojelulaitoksissa

Kuvakaappaus diasta "Elämän merkityksellisyys syntyy.." ja puhuja.
Christine Namdarin puheenvuoro: ”Beyond victims: empowering youth agency and strengthening community bonds”

Viime perjantaina THL järjesti webinaarin aiheesta ”Väkivaltaa kohdanneiden nuorten tukeminen lastensuojelulaitoksissa”. Koulutustoiveita näistä teemoista oli tullut eri tahoilta, minkä pohjalta THL:n Barnahus-tiimin korkeakouluharjoittelija teki selvityksen ammattilaisten tarpeista. Selvityksen mukaan erityisesti sijaishuollon ammattilaisille suunnattu koulutus väkivaltaa kohdanneiden nuorten tukemisesta nousi selkeästi esiin.

Webinaariin osallistui yli 300 kuulijaa. Aiheina käsiteltiin muun muassa tutkittua tietoa lasten kohtaamasta väkivallasta sijaishuollon aikana ja hatkalla ollessa, poliisinäkökulmaa nuorten kohtaamasta väkivallasta sekä traumainformoitua ja systeemistä työotetta väkivaltaa kokeneiden nuorten kanssa työskentelyssä.

Jos et päässyt osallistumaan, tapahtumasta tulee tallenne barnahus.fi-sivuston tapahtumatallenteisiin.

Lastensuojelun käsikirjan uusi sisältö julkaistu

THL:n huhtikuun loppupuolella julkaisemassa lastensuojelun käsikirjan uudessa sisällössä keskitytään lapsen turvallisuuteen ja väkivallasta kysymiseen lastensuojelussa. Väkivalta voi olla suoraan lapseen kohdistuvaa tai lapsen altistumista vanhempien väliselle väkivallalle. Uudessa sisällössä korostetaan, että väkivallan tunnistaminen ja siitä kysyminen ovat olennaisia asioita aina kun lapsen tilannetta arvioidaan esimerkiksi palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä. Sisällössä painotetaan myös turvallisen tilan luomisen tärkeyttä ja avoimien kysymyksien käyttämistä lapsen kokemuksista keskusteltaessa. Kattavan tiedon kerääminen lapsen arjesta ja perhetilanteesta auttavat mahdollisten riskien tunnistamisessa ja niihin puuttumisessa.

Lue lisää täältä: Lapsen turvallisuus ja väkivallasta kysyminen lastensuojelussa

LASTA-kehittämistyön raportti syksyltä 2024

Barnahus-hankkeessa on kehitetty LASTA-toimintaa vuodesta 2019 lähtien. Vuonna 2023 hankkeen syyttäjät ja poliisi järjestivät koko Suomen kattavan koulutuskierroksen, jossa tarve yhtenäistää Lasta-toimintaa kansallisesti vahvistui.

Vuoden 2024 syksyllä Poliisihallitus, Syyttäjälaitos ja THL käynnistivät Lasta-kehittämisen prosessin, johon osallistui 91 henkilöä eri organisaatioista, kuten Poliisihallituksesta, poliisilaitoksilta, Poliisiammattikorkeakoulusta, Syyttäjälaitoksesta sekä oikeuspsykologian ja -psykiatrian yksiköistä. Mukana olivat myös hyvinvointialueet ympäri Suomea, kuten Pirkanmaa, Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Pohjois-Karjala, Kainuu, Etelä-Karjala, Varsinais-Suomi, Keski-Suomi, Pohjois-Savo, Lappi, Satakunta ja Etelä-Pohjanmaa. Työskentelyä tehtiin pienryhmissä teemoittain, ja työskentelyn ja raportoinnin tukena hyödynnettiin THL:n Howspace-alustaa.

Raportti LASTA-kehittämistyöstä on luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

Tiedä & Toimi -ohjeet seksuaaliväkivaltaa kokeneen nuoren tukemiseksi

Seksuaaliväkivaltaa kokeneen nuoren tukemiseksi on koottu Tiedä & toimi-ohjeet ammattilaisille. Ohjeet auttavat ammattilaista tarjoamaan nuorelle tukea ja varmistamaan hänen hyvinvointinsa tilanteessa, jossa hän on kokenut seksuaaliväkivaltaa.

Voit tulostaa pdf-version ohjeista täältä.

Täällä lisää tietoa seksuaaliväkivaltaa kokeneen nuoren kohtaamisesta ja tukemisesta.

Tiedä&toimi-kortin etusivua, vihreä ja kukkakuviota

Turvalliset kadut -kokonaisuus etsii ammattilaisia verkkokoulun pilotointiin

Kolme nuorta takaa kuvattuna istuu portailla.
Kuva: Turvalliset kadut kuvapankki

Turvalliset kadut -kokonaisuudessa rakennetaan Nuorten väkivallan ehkäisy -verkkokoulua. Verkkokoulun pilotointiin haetaan nyt sivistystoimen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia testaamaan ja antamaan palautetta koulutuksesta. Verkkokoulua pilotoidaan touko- ja heinäkuun välisenä aikana, ja sitä voi suorittaa oman aikataulun mukaan. Aikaa verkkokoulun läpikäymiseen kuluu noin 2–3 tuntia.

Tervetuloa mukaan kansalliseen kehittämistyöhön!

Lue koko tiedote ja ohjeet pilottiin osallistumiseen täältä.

Lisätietoja antaa erityisasiantuntija Eva Autio
(eva.autio@thl.fi)

Alueiden kuulumisia

HUSin Barnahus-hankkeessa on työstetty Me Autamme Sinua -esitteen eli ”haitariesitteen” kieliversioita. HUSin Katja Lumilampi esittelee esitettä ja sen kieliversioita:

”HUSin Barnahus-hanketyössä on tämän kevään aikana valmistunut iso urakka. Olemme käännättäneet Me autamme Sinua -nimisen esitteen kahdeksalle kielelle, joita ovat arabia, dari, englanti, ruotsi, somali, ukraina, venäjä ja viro. Esitteiden taiton ja kuvituksen on toteuttanut Metropolia Ammattikorkeakoulun yhteydessä toimivan Valovirta Oy:n visuaalisten alojen nuoret osaajat. Käännösten tarkistuksessa on hyödynnetty mm. Barnahus-hankkeessa koulutettujen oikeustulkkien ammattitaitoa.

Kuva neljän esitteen etusivusta.
Kuva: Metropolia Valovirta design
Kuvitettu kuva monikulttuurisesta väestöstä, jossa viranomaisia ja kansalaisia.
Kuva: Metropolia Valovirta design

Me autamme Sinua -esite on haitarin muotoon taitettu paperinen esite, joka on tarkoitettu jaettavaksi sellaisille lapsille, nuorille ja perheille, jotka kohtaavat ammattilaisia epäiltäessä lapseen kohdistunutta väkivaltaa. Esitteessä kerrotaan lastensuojelun, poliisin, terveydenhuollon sekä lasten oikeuspsykologian ja -psykiatrian yksiköiden roolista epäilyn selvittämisessä. Esitteessä kerrotaan myös, mistä lapsi ja perhe voivat saada tukea sekä hoitoa epäilyn selvittelyn aikana ja sen jälkeen. Esitteen toisella puolella on polun muotoon kuvattu pelkistetty aikajana siitä, missä järjestyksessä ammattilaiset yleensä työskentelevät ja millaisia vaiheita epäilyn selvittämiseen liittyy.  Esitteessä on yksi sivu varattu yhteystietojen kirjaamiseen sekä muistiinpanojen tekemiseen. Esite toimii myös ammattilaisille hyvänä tiivistelmänä ja kertauksena siitä, mitä eri viranomaiset tekevät, kun lapsi on saattanut kokea väkivaltaa.

Esite on alun perin laadittu paperille painettavaan muotoon siitä syystä, että lapsi tai nuori ja hänen perheensä saisivat ammattilaiselta tietoa väkivaltaepäilyn selvittämisen prosessista käsin kosketeltavassa muodossa. Väkivaltaepäilyn herääminen tulee yleensä perheelle järkytyksenä, ja epäilyyn liittyen perhe saattaa kohdata monia eri viranomaisia. On tärkeää, että ammattilaiset voivat tällöin tarjota luotettavaa ja helposti omaksuttavaa tietoa tapahtumien kulusta sekä eri viranomaisten tehtävistä. Nyt yhä useammalla lapsella, nuorella ja perheellä on mahdollisuus saada tietoa omalla äidinkielellään.”

Esitteen jakelusta huolehtii THL, ja esitettä voi tilata eri kielillä maksutta omalle työpaikalle täältä.

Tulevat Barnahus-hankkeen järjestämät tilaisuudet:

VIELÄ EHDIT ILMOITTAUTUA:

8.5.2025 klo 13.30–15.30 Rohkeus toimia -webinaari järjestetään yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liiton, Lastensuojelun keskusliiton ja Tampereen yliopiston kanssa. Webinaarissa syvennytään lapsiin kohdistuvaan henkiseen väkivaltaan. Ilmoittaudu mukaan 6.5. mennessä!

Vuoden 2025 webinaarien ohjelmat, tarkemmat aikataulut ja ilmoittautumiset ilmoitetaan mahdollisimman pian osoitteessa https://barnahus.fi/kalenteri/ ja seuraavissa kirjeissä. Seuraathan sivua!

Muut tilaisuudet:

13.5.2025 klo 12–16 Koulua elämää varten – Sisukas-toiminta sijoitettujen lasten koulunkäynnin tukena -webinaari
Pesäpuu ry:n järjestämä webinaari sijaishuollossa asuvien lasten ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille kunnissa ja hyvinvointialueilla.

26.5.2025 klo 9.30–16.00 Missä mennään? Radikalisoitumisemisen tilannekuva ja uusi RADI2025 tutkimus
Seminaarissa julkistetaan RADI2025 kyselyn tulokset ja tutustutaan radikalisoitumisen tämänhetkiseen tilaan.

Ilmoittaudu mukaan tästä!

28.5.2025 klo 13.00– 14.15 Ammattilainen, miten kohtaat lapsen ja nuoren?
Yhdenvertaisen osallisuuden koordinaatio ja Kuka kuuntelee köyhää? -verkosto järjestävät avoimen dialogin, jossa etsitään avaimia köyhyystietoiseen työhön. Keskustelussa tarkastellaan lapsen ja nuoren osallisuuden muodostumista sekä pohditaan työkaluja syrjäytymisen vähentämiseen eletyn elämän sekä tutkimustiedon valossa.

Ilmoittaudu mukaan täältä 26.5.2025 mennessä!

11.6.2025 klo 09:00 –12.6.2025 klo 15:00 Webinaari: Kaikki lapset maailman
Ensi- ja turvakotien liiton järjestämä kaksipäiväinen webinaari, joka tarjoaa laajasti tietoa ja työkaluja monikulttuuristen vauvojen, lasten, nuorten sekä heidän perheidensä haasteista, tarpeista, hyvinvoinnista ja tuen mahdollisuuksista.

Webinaari on ilmainen ja tarkoitettu Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistyksille, kaikille työssään lapsiperheitä kohtaaville ja heidän palveluistaan vastaaville asiantuntijoille ja ammattilaisille sekä päättäjille. Myös opiskelijat ja muut aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita tapahtumaan.

Nuorten Exit: Webinaarisarjat 2025
Nuorten Exitillä on tänä vuonna tulossa useita maksuttomia webinaareja, joiden sisällön tavoitteena on tarjota ammattilaisille perustietoa nuoriin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta, seksuaaliväkivaltaa ennaltaehkäisevästä seksuaalikasvatuksesta, puheeksiottamisesta ja seksuaaliväkivaltaa kokeneen nuoren kohtaamisesta.

Kaikille avoimet Seksuaaliväkivalta – tunnistamisesta tukeen webinaarit:
Perjantai 16.5. klo 9.0011.30
Keskiviikko 24.9. klo 13.0015.30
Torstai 4.12. klo 9.0011.30

Aamunavaus -webinaarisarja seksuaaliväkivallan teemoista:
30.10.2025 klo 9.0010.00 Ajan seksuaalikulttuuri
21.11.2025 klo 9.0010.00 Katseen voima

3.11.2025  klo 11.30–16.00 Väkivaltatutkimus halki tieteiden kentän IV-seminaari – THL
Jo neljännen kerran järjestettävä Väkivaltatutkimus halki tieteiden kentän -seminaari THL:n Tilkanmäen toimipisteellä ja etänä! Seminaarin tavoitteena on tehdä näkyväksi monipuolista väkivaltaan liittyvää tutkimusta, jota tehdään eri tieteenaloilla Suomessa. Lisäksi tavoitteena on edistää aiheesta kiinnostuneiden tutkijoiden, kehittäjien ja suuren yleisön keskinäistä vuoropuhelua ja verkostoitumista.

Barnahus-verkkokoulu

Maksuton Barnahus-verkkokoulu soveltuu kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Erityisesti se on suunnattu  sosiaali- ja terveydenhuollossa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleville sekä näiden alojen opiskelijoille. Tavoitteena on antaa keinoja tunnistaa… Lue lisää Barnahus-verkkokoulu

Somatiikan koulutuskokonaisuus verkossa

Barnahusin somatiikan ammattilaisille suunnatussa verkkokoulutuksessa käsitellään lapsiin kohdistuvan väkivallan tunnistamiseen ja toimimiseen liittyviä teemoja. Koulutus sisältää tiiviitä ja kattavia tietopaketteja siitä, missä tilanteissa lapseen kohdistuvaa väkivaltaa tulisi epäillä sekä miten ammattilaisen pitäisi näissä tilanteissa toimia. Lisäksi videoilla kuvataan eri viranomaisten tehtäviä ja työnjakoa, kun väkivaltaepäilyä selvitetään.

Lue lisää

Potkulautailevan pojan jalat.

Tuoreita lapsiin ja väkivallan ehkäisyyn liittyviä julkaisuja:

Tutustu myös julkaisuihimme:

Seuraava kirje ilmestyy toukokuussa 2025. Kiitos mielenkiinnosta!

Vinkkejä, ideoita, palautteita ja kehittämistoiveita otetaan mielellään vastaan palautelomakkeen kautta.

Peruuta kirjeen tilaus tai ilmoita muuttuneista yhteystiedoista (Webropol).