narsisseja

Ajankohtaista

Barnahus-toimijoita osallistuu keväällä aktiivisesti eri tapahtumiin

Maaliskuussa jo toista kertaa järjestetyt Pirkanmaan väkivaltatyön messut kokosivat yhteen väkivaltatyön toimijoita, opiskelijoita ja muita aiheesta kiinnostuneita. Myös Barnahus-hanke oli mukana ständillä kertomassa ajankohtaisesta Barnahus-työstä ja jakamassa ammattilaisille suunnattuja materiaaleja. Yhdessä alatyöryhmässä käsiteltiin moniammatillista esikäsittelyä lapsiin kohdistuneissa rikosepäilyissä Barnahus-hankkeessa edelleenkehitetyn LASTA-seula-mallin tutkimuksen pohjalta. Seuraava huhtikuussa järjestettävä nuorisoalalle suunnattu Nuori 2024 -tapahtuma lähestyy jo kovaa vauhtia. Sinne osallistuu Barnahus-hankkeen nuorisosensitiivisen seri-työn kehittäjiä. Tapahtuman aiheita väkivallan saralta ovat esimerkiksi nuorten seurusteluväkivalta ja lapsikohteinen seksuaalinen kiinnostus nuorilla. Myös tässä tapahtumassa löydät meidät Barnahus-ständiltä. Tule hakemaan materiaaleja ja juttelemaan kanssamme nuorisosensitiivisestä työstä Seri-tukikeskuksissa tai muusta Barnahus-työhön liittyvästä!

Väkivaltamessut Tampereella
Pirkanmaan väkivaltatyön messuilla kuultiin väkivallan ehkäisyyn liittyviä puheenvuoroja eri näkökulmista.
Nuori 2024 messut Tampereella
Nuori 2024 -tapahtuma järjestetään Tampereella 24.-25.4.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuva väkivalta – perehdytyspaketti sosiaalityöntekijöille

OYSin Barnahus-tiimissä kootun perehdytyspaketin tavoitteena on tarjota lastensuojelun ja perhesosiaalityön sosiaalityöntekijöille tukea lapsiin ja nuoriin kohdistuvaan väkivaltaan, sen tunnistamiseen ja puheeksiottoon sekä tarjota tukea työskentelyyn. Paketti on suunniteltu hyödynnettäväksi myös osana uuden sosiaalityöntekijän perehdyttämistä.

Käy tutustumassa! Linkki perehdytyspakettiin löytyy barnahus.fi sivuilta:
Lapsiin ja nuoriin kohdistuva väkivalta – perehdytyspaketti sosiaalityöntekijöille

Sosiaalityöntekijän perehdytyspaketti sisältää ohjeet epäilyn heräämiseen, kiireellisyyden arviointiin, rikosprosessiin, sosiaalityöntekijän tueksi ja lisäksi työkaluja ja muuta materiaalia
Perehdytyspaketissa käydään läpi väkivaltaepäilyn heräämistä, kiireellisyyden arviointia ja rikosprosessia. Lisäksi se sisältää materiaalia sosiaalityöntekijän tueksi sekä työkaluja ja muuta materiaalia.

Barnahus-hankeväkeä kävi tutustumassa San Franciscon Barnahus-palveluihin, kuule muun muassa tästäkin lisää toukokuun webinaarissamme

Euroopan neuvoston ja Barnahus-hankeväen opintomatkalla San Franciscoon päästiin tutustumaan San Franciscon Barnahusiin eli CAC:iin (Child Advocacy center). CAC (Child Advocacy Center) palvelee San Franciscossa suunnilleen saman kokoista väestöpohjaa kuin Suomen yksiköt (noin miljoona asukasta). Lisäksi toiminta on sijoittunut yliopistosairaalan yhteyteen.

Study visitin aikana ryhmä vieraili useassa monialaiseen yhteistyöhön linkittyvässä toimipisteessä. CARSAC (Child and Adolescent Support Advocacy and Resource Center) on sijoittuneena Zuckerbergin sairaalan yhteyteen. Sairaalassa tutustuttiin lasten päivystykseen. Lisäksi ryhmä vieraili sikäläisessä seri-tukikeskuksessa (Rape Treatment Center) ja Syyttäjänvirastossa ja sen yhteydessä toimivassa rikosuhripäivystyksessä (poliisin special victim unit), joka tutkii muun muassa lapsiin kohdistuvia rikoksia ja ihmiskauppaa. Lisäksi vierailtiin paikallisessa Human servicessä, jossa olivat lastensuojelun palvelut/toimijat sekä toimintaa koordinoivassa Safe and Sound järjestössä.

”Järjestelmä on San Franciscossa erilainen kuin Suomessa. Esimerkiksi terveydenhuollon palvelut hoidetaan vakuutuksilla. Opimme paljon ja hyviä asioita, joita voisi Suomessakin kokeilla. Toisaalta esiin tuli myös asioita, joissa Suomessa ollaan edellä. Esimerkiksi Suomessa lapsi ei todista oikeudessa, vaan hänet haastatellaan lapsiystävällisesti videolle”, kommentoi opintomatkalla mukana ollut Barnahus-hankkeen johtava asiantuntija Sini Stolt THL:stä.

Pääset kuulemaan tästä ja muista kansainvälisistä nostoista tarkemmin tulevassa webinaarissamme:

22.5.2024 klo 10-15: Kansainvälisiä tuulahduksia Barnahus-maailmassa. Ohjelma ja ilmoittautuminen on juuri julkaistu!

Opintomatka San Franciscoon
Zuckerberg San Francisco General Hospital and Trauma Center

Kohti trauma- ja väkivaltatietoista sijaishuoltoa

Trauma- ja väkivaltatietoinen sijaishuolto -julkaisun kansikuva

Tuoreen selvityksen mukaan sijoitetut lapset kohtaavat edelleen erilaista kaltoinkohtelua ja väkivaltaa elinympäristöissään ja palvelujärjestelmässä. Selvitys on osa julkaisua, joka tarjoaa ammattilaisille ja opiskelijoille myös käytännön materiaalia trauma- ja väkivaltatietoisen sijaishuollon tueksi.

”Tutkimuksista tiedetään, että kaikki sijoitetut lapset eivät joudu kaltoinkohdelluksi tai kohtaa väkivaltaa, vaan suurin osa heistä voi Suomessa hyvin. Turvallisuus on jokaisen perusoikeus ja lastensuojelun tehtävä on tarjota lapselle erityistä suojelua. Siksi meidän tulee uskaltaa kohdistaa katseemme myös niihin lapsiin, joiden kohdalla yhteiskunta ja sijaishuoltojärjestelmä on epäonnistunut turvallisen kasvuympäristön varmistamisessa”, kommentoi kirjoittajatiimissä mukana ollut Barnahus-hankkeen erityisasiantuntija Miia Ståhlberg THL:stä .

Lue lisää STM:n tiedotteesta 19.3.2024: Kohti trauma- ja väkivaltatietoista sijaishuoltoa (stm.fi)

Julkaisu: Trauma- ja väkivaltatietoinen sijaishuolto – selvitys kaltoinkohtelun nykytilasta sekä materiaali ammattilaisille ja opiskelijoille

Tervetuloa väkivaltatyön kehittämisen virtuaalikahveille

THL ja NAPE järjestävät noin kuukauden välein Väkivaltatyön kehittämisen virtuaalikahvit. Virtuaalikahveilla kuullaan aiheeseen liittyviä alustuksia ja käydään yhteistä keskustelua. Väkivaltatyön kehittämisen virtuaalikahvit on suunnattu kaikille aiheesta kiinnostuneille ammattilaisille. Niihin ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Seuraavat kahvit järjestetään 22.4. klo 8.30-9.45. Tiedot tulevista virtuaalikahveista ja niiden aiheista lisätään THL:n tapahtumakalenteriin.

Tervetuloa mukaan!

kahvikuppi

Hanketyöntekijäesittelyssä: poliisiasiantuntija Saara Asmundela, rikoskomisario, Poliisihallitus

Saara Asmundela
Kuva: Saara Asmundela

Hei!

Olen Saara Asmundela ja aloitin maaliskuun alussa poliisiasiantuntijana Barnahus-hankkeessa Miia Lehtisen siirryttyä toisiin tehtäviin. Olen toiminut poliisina noin viisitoista vuotta, joista kolmetoista seksuaali- ja väkivaltarikosten tutkinnassa rikostutkijana, ryhmänjohtajana ja tutkinnanjohtajana. Viimeisin virkapaikkani oli Sisä-Suomen poliisilaitoksella Jyväskylässä lapsiin kohdistuneiden seksuaali- ja väkivaltarikosten tutkinnanjohtajana. Ennen poliisiuraa opiskelin Helsingin yliopistossa filosofian maisteriksi pääaineenani englannin kääntäminen ja suoritin myös aineenopettajan pedagogiset opinnot. Humanistiopinnoista on ollut yllättävänkin monessa myöhemmässä urani vaiheessa iloa ja hyötyä.

Mitä odotat työskentelyltä poliisiasiantuntijana Barnahus-hankkeessa?
Odotan lamppuja sytyttäviä moniammatillisia kohtaamisia ja eteenpäin suuntautuvaa, lasten parhaaksi tehtävää kehittämistyötä. Olen hyvin vahvasti käytännön työn tekijä ja pyrin siihen, että omalta osaltanikin saan hankkeen puitteissa konkreettisia asioita aikaan. Yksi iso ja paraikaa valmistelun alla oleva konkreettinen asiakokonaisuus on lapsiin kohdistuneiden rikosten tutkinnanjohtajille ja syyttäjille hankkeessa järjestettävä täydennyskoulutus, mistä olen erittäin iloinen jo nyt.

Kerro joku asia, josta olet iloinen
Olen iloinen valon lisääntymisestä ja kevään tulosta, vaikka kotiseudullani Jyväskylässä vielä lunta riittääkin ainakin metsässä kahlattavaksi asti.

Tulevat Barnahus-hankkeen järjestämät tilaisuudet:

19.4.2024 klo 9-14 järjestämme webinaarin, jonka aiheena on: Haavoittuvassa asemassa olevat nuoret seksuaalirikoksen uhrina.

25.4.2024 klo 14-15.30: Julkaisutilaisuus: Lapsiin kohdistuva väkivalta – miten tunnistaa, miten toimia? Verkossa toteutettu koulutus somatiikan ammattilaisille.

22.5.2024 klo 10-15: Kansainvälisiä tuulahduksia Barnahus-maailmassa.

SAVE THE DATE!: 13.9.2024 klo 9-12 NFBO järjestää tilaisuuden: Tulevaisuus, toivo ja resilienssi. Tule kuulemaan pohjoismaisen lasten kaltoinkohtelun vastaisen järjestön (NFBO) Suomen verkoston kautta koottuihin puheenvuoroihin ja tutustu toimintaan/verkostoon! Kielinä suomi, ruotsi ja englanti. Lisätietoja tulossa pian barnahus.fi tapahtumakalenteriin!

4.11.2024 klo 9-12: järjestämme täydennyskoulutuksen: Edunvalvojan rooli rikosprosessissa: Mitä tarkoittaa edunvalvojan sijaisena toimiminen, kun edustettavan epäillään joutuneen pahoinpitelyn tai seksuaalirikoksen uhriksi?

Muut tilaisuudet:

22.4.2024 klo 8.30-9.45: THL ja NAPE järjestävät: Väkivaltatyön kehittämisen virtuaalikahvit

SAVE THE DATE! 26.-27.11.2024 THL:n Monitieteiset lastensuojelun tutkimuspäivät: Money talks? Lastensuojelun kustannukset, vaikuttavuus ja etiikka

Tuoreita lapsiin ja väkivallan ehkäisyyn liittyviä julkaisuja:

Barnahus-verkkokoulu on käytettävissänne! Suoritettavissa myös ruotsiksi ja englanniksi.

Barnahus-verkkokoulu

Maksuton Barnahus-verkkokoulu soveltuu kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Erityisesti se on suunnattu  sosiaali- ja terveydenhuollossa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleville sekä näiden alojen opiskelijoille. Tavoitteena on antaa keinoja tunnistaa lapsiin… Lue lisää Barnahus-verkkokoulu

Tutustu myös julkaisuihimme:

Käsikirja lapsiin kohdistuvien väki- valta- ja seksuaalirikosten tutkin- taan (poliisi.fi)

Lue tästä Käsikirja lapsiin kohdistuvien väki- valta- ja seksuaalirikosten tutkin- taan (poliisi.fi)

Miten toteutuu väkivaltaa kokeneen lapsen psykososiaalinen tuki? – tuki ja hoitomuodot sekä potentiaalisten lapsiin kohdistuvien seksuaalirikos- ten tekijöiden ehkäisevä kuntoutus (Julkari)

Lue tästä Miten toteutuu väkivaltaa kokeneen lapsen psykososiaalinen tuki? – tuki ja hoitomuodot sekä potentiaalisten lapsiin kohdistuvien seksuaalirikos- ten tekijöiden ehkäisevä kuntoutus (Julkari)

Vanhempana Suomessa – ulkomaa- laistaustaisille suunnatun psy- koedukatiivisen pilottiryhmän käsi- kirja (Julkari) & Föräldraskap i Fin- land : Handbok för psykoedukativ pilotgrupp riktad till utrikes födda

Lue tästä Vanhempana Suomessa – ulkomaa- laistaustaisille suunnatun psy- koedukatiivisen pilottiryhmän käsi- kirja (Julkari) & Föräldraskap i Fin- land : Handbok för psykoedukativ pilotgrupp riktad till utrikes födda

Suunnitelma lapsen edunvalvonnan kehittämisestä valtakunnallisesti rikosasioissa ja lastensuojeluasioissa (Julkari)

Lue tästä

Lastensuojelun sosiaalityö ja lapsiin kohdistuva väkivalta : Pilottikoulutuksen kokemuksia ja osaamistarpeiden analyysi tutkimustiedon valossa (Julkari)

Lue tästä

Lisää Barnahus-hankkeen julkaisuja löydät osoitteesta https://barnahus.fi/julkaisut/

Seuraava kirje ilmestyy huhtikuussa 2024. Kiitos mielenkiinnosta!

Vinkkejä, ideoita, palautteita ja kehittämistoiveita otetaan mielellään vastaan palautelomakkeen kautta.

Peruuta kirjeen tilaus tai ilmoita muuttuneista yhteystiedoista (Webropol).