Miten kohdata 12–19-vuotias nuori, jonka epäillään kokeneen seksuaaliväkivaltaa? – Tietopaketti ammattilaiselle
Noora Kannisto, Elina Kiuru, Marika Laakkonen-Linna, Jenni Rautio, Sini Vehkaoja, Katriina Bildjuschkin, Rika Rajala, Taina Laajasalo, Sini Stolt. (pdf, 4,6 Mt)
- Seksuaaliväkivalta ja sen tekomuodot ovat moninaisia. Nämä ovat usein auttaville aikuisillekin hankalia teemoja. Tämän oppaan avulla teemme aihetta tutuksi ja toivomme keskustelun seksuaalisuudesta, mutta myös seksuaaliväkivallasta helpottuvan.
- Jokainen nuoren kohtaama ammattilainen voi olla ratkaisevan tärkeässä roolissa ensivaiheen avun ja tuen järjestämisessä. Alkuvaiheen tuki on laadukkaasti toteutettuna vaikuttavaa ja toipumista merkittävästi edistävää.
- Ammattilaisten osaamisen vahvistaminen myös seksuaalisuuden sekä seksuaaliväkivallan ilmiöiden osalta lisää jokaisen lapsen ja nuoren turvallisuutta, madaltaa kynnystä tulla autetuksi ja ehkäisee jopa varsinaisia väkivallantekoja tai seksuaalirikoksia.
Seksuaaliväkivaltaa kokeneen nuoren tukemiseksi on koottu Tiedä & toimi ohjeet ammattilaisille.
Voit tulostaa pdf-version ohjeista täältä.

Nuoret seksuaalirikoksen kokijana: Alle 20-vuotiaiden seksuaaliväkivaltaa kokeneiden nuorten psykososiaalinen tuki ja sen kehittäminen
Kannisto, Noora; Kiuru, Elina; Laakkonen-Linna, Marika; Lehti, Tiina; Matikka, Laura; Rautio, Jenni; Räty, Elina; Bildjuschkin, Katriina; Laajasalo, Taina; Rajala, Rika; Stolt, Sini. THL Työpaperi 19/2023.
- Nuoruusikäisten huomioiminen seksuaalirikoksen uhreille tarkoitetuissa palveluissa on tähän saakka ollut pirstaleista ja puutteellista. Oheinen työpaperi kuvaa nuorisosensitiivistä työtä, jota on kehitetty Barnahus-hankkeessa vuodesta 2019 lähtien yhteistyössä yliopistosairaaloiden ja pääasiassa Seri-tukikeskusten kanssa.
- Nuorisosensitiiviset työntekijät, psykososiaalisen tuen koordinaattorit, ovat antaneet nuorille akuuttitukea seksuaaliväkivallan aiheuttamasta traumaattisesta kriisistä toipumiseen ja pyrkineet varmistamaan tarpeiden mukaiselle palvelupolulle.
- Kehittämistyön aikana on parannettu myös nuorten seksuaaliväkivallan uhrien hoidon saatavuutta ja hoitopolkuja sekä palveluita. Lisäksi on koulutettu nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia.
Katso myös: