Viljapelto ja kukkia

Ajankohtaista

Vahvistimme taas elokuussa kansainvälisiä suhteita

THL:ssä käy säännöllisesti ulkomaisia vieraita ja mekin käymme vierailuilla muissa maissa. ”Lapsiin kohdistuvan väkivallan teemat ja palveluiden pulmakohdat vaikuttavat olevan yllättävän samantyyppisiä maasta ja palveluiden järjestämistavasta toiseen”, sanoo Barnahus-hankkeen erityisasiantuntija Miia Ståhlberg. Elokuun alussa saimme Japanista vieraaksi sosiaalityön professorin, jonka kanssa kävimme mielenkiintoista keskustelua maiden eroista sekä suhtautumisesta väkivaltaan. Chelsea Tobin Australian Safe Steps Family Violence Response Centeristä kiersi 10 viikkoa ympäri maailmaa saamassa tietoa hyvistä työkäytännöistä nuorten auttamiseksi. Matkallaan hän pysähtyi myös THL:ssä. ”Nämä vierailut ovat kyllä kiinnostavia. Meitä pyydetään kertomaan omasta toiminnastamme, mutta aina sitä samalla oppii itsekin uutta”, kertoo johtava asiantuntija Sini Stolt.

Chelsean, Miian ja Sinin matka jatkui Uppsalassa järjestettyyn ISPCAN-konferenssiin. Kuulimme viimeisintä tutkimustietoa maailmalta, uusia kokeiluita ja verkostoiduimme kollegoiden kanssa. Saman tapahtuman yhteydessä pidimme Saksan ja Ruotsin kanssa alkavan hankkeen kick off-tilaisuuden. Hankkeen tarkoituksena on tarkastella ja työstää sitä, miten voimme mitata ja arvioida laadun eri aspekteja Barnahus-malliin kytkeytyvissä toiminnoissa. Jo kick off-tilaisuudessa käydyt keskustelut ovat avanneet meille uusia arvokkaita näkökulmia Suomessa tehtävään työhön.

kuvassa työntekijät esittelemässä posteria
Barnahus-hankkeen erityisasiantuntija Miia Ståhlberg (kuvassa oik.) esitteli ISPCAN-konferenssissa posteria henkisestä väkivallasta yhdessä Lastensuojelun keskusliiton kollegan Annukka Paasivirran kanssa.
japanilainen vieras THL:ssä ja muut vierailuun osallistuneet kuvassa
Japanilainen professori Takashi Fujioka vieraili THL:ssä ja tapasi Barnahus-hankkeen väkeä.
japanilainen vieras THL:ssä, kuva kokoushuoneesta

Tarjoamme somatiikan ammattilaisille koulutusta, videot nyt katsottavissa myös ruotsin- ja englanninkielisillä tekstityksillä

Avasimme huhtikuun lopulla somatiikan ammattilaisille suunnatun verkossa toteutetun maksuttoman koulutuksen, oletko jo ehtinyt tutustua?

Koulutus sisältää lyhyitä koulutusvideoita, jotka antavat tiiviin, mutta kattavan tietopaketin siitä, missä tilanteissa lapseen kohdistuvaa väkivaltaa tulisi epäillä sekä miten ammattilaisen pitäisi näissä tilanteissa toimia. Lisäksi videoilla kuvataan eri viranomaisten tehtäviä ja työnjakoa, kun väkivaltaepäilyä selvitetään. Videoilla esiintyy HUSin lääkäreitä ja muita asiantuntijoita ja ne on tuotettu Barnahus-hankkeessa HUSin aluetyöryhmän ja THL:n yhteistyönä.

Videoihin on nyt lisätty tekstitykset myös ruotsiksi ja englanniksi.

Tästä pääset kirjautumaan/rekisteröitymään koulutukseen.

Somatiikan verkkokoulun eri osa-alueet kuvattuna kuvassa.
Verkkokoulu sisältää kokonaisuudet väkivallan eri muotojen tunnistamisesta, lapsen laiminlyönnistä, somaattisesta tutkimuksesta, lapsen kohtaamisesta ja lausuntojen tekemisestä.

Tuoreessa selvityksessä syvennytään lastensuojelun sosiaalityön arviointikäytäntöihin tilanteissa, joissa lapseen epäillään kohdistuneen väkivaltaa perheessä

Lastensuojelun tehtävänä lapsiin kohdistuvissa väkivaltaepäilytilanteissa on arvioida lapsen turvallisuutta ja suojelun tarvetta. Tarkastelun kohteena selvityksessä olivat sekä tilanteet, joissa lapseen epäillään kohdistuneen suoraa väkivaltaa huolta pitävän aikuisen taholta, ja tilanteet, joissa lapsen epäillään altistuneen hänestä huolta pitävien aikuisten väliselle väkivallalle. Lisäksi selvityksessä on tarkasteltu, millaisilta suojelutarpeen arvioinnin käytännöt näyttävät lapsikeskeisen orientaation näkökulmasta.

Selvityksen perusteella sosiaalityöntekijöiden arviointikäytännöissä yhtenäisimpinä käytäntöinä näyttäytyy se, että suoraan lapseen kohdistuvan fyysisen väkivallan epäilytilanteessa suojelutarpeen arviointi aloitetaan nopeasti tapaamalla lasta ja selvittämällä lasta tuntevan varhaiskasvatuksen ammattilaisen näkemys lapsen tilanteessa. Arviointikäytännöt näyttäytyvät kaikilta osin epäyhtenäisimpinä tilanteissa, joissa lapsen epäillään altistuneen vanhempien väliselle väkivallalle. Vastaajien vastaukset jakautuvat ja osa tapaisi ensin lasta, osa ensin vanhempia ja vain osa esimerkiksi selvittäisi kouluikäisen lapsen opettajan näkemystä lapsen tilanteesta osana suojelutarpeen arviointia. Suojelutarpeen arviointikäytännöt ovat tämän selvityksen perusteella lapsikeskeisempiä silloin, kun lapseen epäillään kohdistuneen suoraa fyysistä väkivaltaa ja huomattavasti aikuiskeskeisempiä tilanteissa, joissa lapsen epäillään altistuneen vanhempien väliselle väkivallalle.

Lue lisää raportista:

Ståhlberg, Miia (2024) Selvitys lapsen suojelutarpeen arviointikäytännöistä epäiltäessä lapseen kohdistuvaa väkivaltaa. THL Työpaperi 41/2024. Helsinki.

Tue lasta -kouluttajan materiaalipaketti on hyödynnettävissä THL:n verkkokoulualustalla

lapsi kuvattuna keinussa takaapäin

Länsi-Suomen Barnahus-tiimi on tuottanut materiaalipaketin Tue Lasta -kouluttajan avuksi viisipäiväisen koulutuksen järjestämisessä (lue lisää Tue Lasta -koulutuksesta alla). Materiaalit sisältävät mm. kurssin tiedottamiseen tarkoitettuja mallipohjia, ohjeita koulutuspäivien toteuttamiseen ja konsultatiiviseen työnohjaukseen, alku- ja palautekyselyn sekä kurssitodistuksen. 
Kirjaudu materiaalipakettiin täältä (verkkokoulut.thl.fi)

Lisätietoa Tue Lasta -koulutuksesta:
Tue Lasta -koulutus on tarkoitettu lasten ja nuorten erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen tuki- ja hoitopalveluissa työskenteleville työntekijöille sekä kolmannen sektorin matalan kynnyksen toimijoille. Tue Lasta -koulutus tarjoaa tietoa ja välineitä lasten ja nuorten väkivaltakokemusten psykososiaalisten vaikutusten arvioimiseen, ensivaiheen tuen ja hoidon kysymyksiin sekä esitutkinnan aikaisen lapsen, nuoren ja perheen tuen järjestämiseen. Tue Lasta -koulutukseen sisältyy videovälitteistä työnohjausta ja konsultaatiota. Koulutuksen tarkoituksena on syventää alaikäisten tuen ja hoidon palveluissa työskentelevien ammattilaisten väkivalta- ja traumatyön osaamista.

Lisätietoja Tue Lasta -koulutuksesta ja kouluttajista saat myös osoitteesta: johanna.pirinen(at)varha.fi.

Nuorisokodin työntekijä, vastaa lyhyeen kyselyyn

Hei nuorisokodin työntekijä!

Oletko kohdannut työssäsi tilanteita, joissa nuoriin on kohdistunut väkivaltaa tai sen uhkaa hatkan aikana? Kaipaatko esimerkiksi tukea näiden kokemusten käsittelyyn nuoren kanssa?

Barnahus-hanke haluaa kuulla sinun kokemuksiasi! Kyselyn tavoitteena on selvittää nuorisokotien työntekijöiden kokemuksia ja koulutustarpeita nuoriin kohdistuneesta väkivallasta, erityisesti nuorten hatkalla kohtaaman väkivallan osalta. Vastausten perusteella Barnahus-hanke voi kehittää aiheeseen sopivaa verkkokoulutusta. Vastaathan kyselyyn 22.9.2024 mennessä. Pääset kyselyyn tästä.

Kiitos ajastasi!

qr-koodi kyselyyn

Pari tapahtumavinkkiä syksylle, laita kalenteriisi ja ilmoittaudu:

Tulevaisuus, toivo ja resilienssi 13.9.2024 klo 9-12 (Suomen aikaa) verkossa tai THL/HKI

Pohjoismaisen lasten kaltoinkohtelun vastaisen järjestön (NFBO) Suomen verkoston seminaari järjestetään 13.9.2024. ”Halusimme nostaa nuorten tulevaisuuskäsityksiä, teknologian kehitystä sekä toivoa esiin. Näitä samantyyppisiä teemoja käsitellään vuoden 2025 isossa kansainvälisessä konferenssissa Kööpenhaminassa.” kertoo suunnitteluryhmään kuuluva Barnahus-hankkeen johtava asiantuntija Sini Stolt THL:stä. Ohjelmassa on muun muassa tulevaisuuksista puhumisen vallasta ja siitä, kuka määrittelee millaiset tulevaisuuden skenaariot huomioidaan päätöksiä tehtäessä. Lisäksi kuulemme netin mahdollisuuksista ja miten voimme olla nuorten kanssa eri alustoilla. Avatar on muutakin kuin elokuva! Kuulemme siitä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää vaikeista asioista kysymisen harjoittelussa. Lisäksi kuulemme nuorten yksinäisyyden vähentämisestä sekä nuorilta yhteiskehittämisen ääressä koottua tietoa. Tule rohkeasti mukaan ja vinkkaa tapahtumasta myös kaikille nuorten parissa työskenteleville! Tapahtuma on maksuton, muistathan ilmoittautua!
Katso ohjelma ja ilmoittaudu tästä 11.9. asti.

Pelastakaa Lapset ja Nettivihje kutsuu sinut osallistumaan CSAPE- hankkeen loppuseminaariin 30.10.2024 klo 10.30–17.00 (9.30–16.00 CET)! 

Hybridiseminaari järjestetään Brysselissä ja päivän ohjelma striimataan kokonaisuudessaan. 

Seminaarin aikana pääset kuulemaan kiinnostavia keynote-puheenvuoroja seksuaalikasvatuksen tilasta Euroopassa ja nuoren lapsikohteisesta seksuaalisesta kiinnostuksesta sekä hankkeen tuloksia. Pääset kuulemaan nuorten ääntä heidän kertoessaan ajatuksiaan lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisystä ja näkemään videohaastattelun, jossa henkilö kertoo elämästään lapsikohteisen kiinnostuksen kanssa.

Oikein paljon tervetuloa kuulolle etäyhteyden päähän tai paikan päälle Brysseliin!

Ohjelma ja ilmoittautuminen: Hybrid Seminar: From Awareness to Action – Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration – Pelastakaa Lapset

Seminaariin osallistuminen on maksutonta. Seminaarin kieli on englanti. Seminaaria ei tallenneta.

Hanketyöntekijäesittelyssä: korkeakouluharjoittelija Karoliina Lokka, THL

Korkeakouluharjoittelija Karoliina Lokan kuva
Kuva: Karoliina Lokka

Kuka olet ja mikä on taustasi?

Hei, olen Karoliina Lokka, sosiaalityön opiskelija Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksesta. Aiemmalta koulutukseltani olen sosionomi (AMK) ja olen työskennellyt sosiaaliohjaajana hetken nuorisokodissa sekä pidempään turvakodissa. Aloitin sosiaalityön maisteriopinnot vuosi sitten ja sen jälkeen työskentelin tilapäisenä sosiaalityöntekijä lastensuojelun ja erityisen tuen tarpeen arvioinnissa Helsingissä.

Kerro korkeakouluharjoittelustasi THL:n Barnahus-tiimissä, mitä kaikkea olet saanut ja saat vielä tehdä?

Työharjoitteluni aikana olen päässyt seuraamaan monipuolisesti hankkeessa tehtävää kehittämistyötä! Olen saanut tavata kansainvälisiä vieraita ja osallistua verkkokoulutuksen suunnitteluun. Lisäksi olen tutustunut muun muassa lasten ja nuorten oikeuspsykologian yksikön toimintaan sekä seurannut lakimuutokseen liittyvää prosessia. 

Harjoittelun aikana tehtäväni on kartoittaa sijaishuoltopaikkojen työntekijöiden koulutustarpeita nuorten hatkalla kokemasta väkivallasta. Tätä varten olen laatinut kyselyn, joka julkaistaan sosionomien uraverkostossa Facebookissa ja löytyy myös ylempää tästä kirjeestä. Harjoittelun edetessä pääsen vielä osallistumaan erilaisiin koulutuksiin ja tapaamaan useita asiantuntijoita ja yhteistyökumppaneita.

Millainen harjoittelu on tähän mennessä ollut?

Harjoittelujakso on ollut todella antoista ja mielenkiintoinen! Olen saanut tutustua hankkeen monipuoliseen työhön eri verkostoissa sekä perehtyä sijaishuoltopaikoissa asuvien nuorten hatkaamiseen liittyvään ilmiöön ja sen taustasyihin. Lisäksi olen oppinut valtavasti kehittämistyön mahdollisuuksista ja haasteista.

Kerro joku asia, josta olet iloinen

Odotan mielenkiinnolla tulevia koulutuksia sekä vastauksia tekemääni kyselyyn. Harjoitteluni on edennyt hurjaa vauhtia ja en voi uskoa sen olevan jo puolessavälissä! Alan ehkä pian fiilistellä syksyn saapumista ja suunnitella pientä lomaa ennen opintojen jatkumista.

Tulevat Barnahus-hankkeen järjestämät tilaisuudet:

13.9.2024 klo 9–12 NFBO järjestää tilaisuuden: Tulevaisuus, toivo ja resilienssi. Tule kuulemaan pohjoismaisen lasten kaltoinkohtelun vastaisen järjestön (NFBO) Suomen verkoston kautta koottuihin puheenvuoroihin ja tutustu toimintaan/verkostoon! Kielinä suomi, ruotsi ja englanti.

1.10.2024 klo 12–14: Lapsiin kohdistuneet rikokset – tilaisuus lapsille ja nuorille chat-tukipalveluita tuottaville tahoille ja niiden vastuujärjestäjille. Ohjelma ja ilmoittautuminen on juuri julkaistu.

4.11.2024 klo 9–12: järjestämme täydennyskoulutuksen: Edunvalvojan rooli rikosprosessissa: Mitä tarkoittaa edunvalvojan sijaisena toimiminen, kun edustettavan epäillään joutuneen pahoinpitelyn tai seksuaalirikoksen uhriksi? Tarkempi ohjelma on nyt julkaistu ja löytyy linkin takaa.

5.11.2024 klo 15–17: Lapsiin kohdistuneet rikokset – Webinaari chat-palveluiden työntekijöille ja vapaaehtoisille. Ohjelma ja ilmoittautuminen on juuri julkaistu.

SAVE THE DATE! 9.12.2024 klo 12–16: Lapsi ihmiskaupan uhrina -webinaari. Tilaisuuden ohjelma ja ilmoittautuminen päivittyvät hieman myöhemmin linkin taakse.

Muut tilaisuudet:

17.9.2024 klo 12–16: Kaikille turvallinen koulu ja arki -koulutus. Viola – väkivallasta vapaaksi ry:n Lasten ja Nuorten väkivallaton koulu ja arki -hanke, MLL:n Järvi-Suomen piiri ja Triangeli-hanke järjestävät maksuttoman koulutuksen Xamkissa Mikkelissä (A-rakennus, Kampussali, Patteristonkatu 3). Koulutus sisältää puheenvuoroja ja työpajoja kouluväkivallan ja koulukiusaamisen tunnistamisesta ja ennaltaehkäisystä ja sen kohderyhmää ovat  5.-9. -luokkalaisten, sekä toisen asteen opiskelijoiden kanssa työskentelevät sosiaalialan, terveydenhuollon, koulutuksen ja kolmannen sektorin ammattilaiset. Ilmoittaudu tästä.

22.10.2024 klo 9.30–16.20: THL:n Turvalliset kadut -hanke järjestää tilaisuuden: Tieto lisää turvaa: ammattilaispäivä nuorten katuväkivallan ennaltaehkäisystä. Alustava ohjelma ja ilmoittautuminen on juuri julkaistu.

30.10.2024 klo 9.30–16 Pelastakaa Lapset ja Nettivihje kutsuvat osallistumaan CSAPE- hankkeen loppuseminaariin From Awareness to Action – Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration. Ohjelma ja ilmoittautuminen: Hybrid Seminar: From Awareness to Action – Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration – Pelastakaa Lapset

26.–27.11.2024 THL:n Monitieteiset lastensuojelun tutkimuspäivät: Money talks? Lastensuojelun kustannukset, vaikuttavuus ja etiikka Ohjelma on julkaistu, ilmoittautuminen avautuu syyskuussa.

2.12.2024 klo 11.30–16: THL järjestää Väkivaltatutkimus halki tieteiden kentän III -seminaarin. Ohjelma ja ilmoittautuminen on juuri julkaistu!

Tuoreita lapsiin ja väkivallan ehkäisyyn liittyviä julkaisuja:

Barnahus-verkkokoulu on käytettävissänne! Suoritettavissa myös ruotsiksi ja englanniksi.

Barnahus-verkkokoulu

Maksuton Barnahus-verkkokoulu soveltuu kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Erityisesti se on suunnattu  sosiaali- ja terveydenhuollossa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleville sekä näiden alojen opiskelijoille. Tavoitteena on antaa keinoja tunnistaa lapsiin… Lue lisää Barnahus-verkkokoulu

Tutustu myös julkaisuihimme:

Seuraava kirje ilmestyy syyskuussa 2024. Kiitos mielenkiinnosta!

Vinkkejä, ideoita, palautteita ja kehittämistoiveita otetaan mielellään vastaan palautelomakkeen kautta.

Peruuta kirjeen tilaus tai ilmoita muuttuneista yhteystiedoista (Webropol).