kesäkukkia

Ajankohtaista

Barnahus-hanke on toiminut lapsiin kohdistuvien väkivaltaepäilyjen selvitysprosessien tehostamiseksi ja kehittänyt väkivaltaa kokeneiden lasten tukea ja hoitoa jo viiden vuoden ajan!

Kollaasissa on kuluneen vuoden aikaisia kuvanostoja alueilta ja THL:stä.

Kulunut, hankkeen viides vuosi, on ollut täynnä inspiroivaa kehittämistyötä ja moniammatillisia kohtaamisia. Hankekaudella 2024-2025 jokaisella alueella ja THL:ssä pyritään keskittymään siihen, että hankeaikana pilotoidut toimivat käytännöt saadaan juurtumaan osaksi pysyvää toimintaa. Lue lisää kuluneen vuoden nostoista 5-vuotispäivityksestämme X:ssä.

Tutustu uudistettuun Barnahus.fi -sivustoon, sisällöt löytyvät nyt kattavasti myös ruotsiksi ja englanniksi

Saimme kevääksi lisäresurssia verkkosivujemme päivittämiseen ja selkeyttämiseen. Nyt löydät sivuiltamme kätevästi tapahtumat, koulutukset, materiaalit ja Barnahus-mallin neljän huoneen sisällöt. Lisäksi sivuille työstettiin samalla sisällöt ruotsiksi ja englanniksi. ”Sivuston rakennetta on tehty selkeämmäksi, kuvitusta on uudistettu uuden visuaalisen ilmeen mukaiseksi ja saavutettavuutta on parannettu. Toki uudistus jatkuu vielä, joten muun muassa kieliversiot laajenevat, visuaalisuutta kehitetään edelleen, sisältöpäivityksiä tehdään ja videoiden sivut uudistuvat”, kertoo sivun päivitystyötä tehnyt Sointu Högström THL:n viestinnästä.

Siirry uudistuneille barnahus.fi sivuille tutustumaan tarkemmin. Voit antaa meille palautetta ja kehittämisideoita sivuista sähköpostitse osoitteeseen barnahus@thl.fi.

Voit vaihtaa sivun kielen ruotsiksi ja englanniksi oikeasta ylälaidasta löytyvän symbolin avulla.

Webinaari lapsen kaltoinkohtelun riskioloista keräsi paljon kiinnostusta

Webinaarin järjestivät Vaikuttavuuskeskus, Hoitotyön tutkimussäätiö HOTUS ja THL:n Barnahus toukokuun lopussa. Tilaisuuden tavoitteena oli, että ammattilaiset oppivat tunnistamaan lapsen kaltoinkohtelun riskiolot ja toimimaan tilanteessa, jossa lapsi ottaa väkivallan puheeksi tai epäily lapseen kohdistuvasta väkivallasta muutoin herää. Linjoille oli kerääntynyt yli 800 aiheesta kiinnostunutta.

Tilaisuus alkoi hoitotyön professori Eija Paavilaisen puheenvuorolla, jossa hän kuvasi kaltoinkohtelun seurauksia lapselle ja perusteli kaltoinkohtelun ehkäisyn tarpeellisuutta. Paavilainen esitteli myös monialaiseen tutkimustietoon perustuvia riskioloja ja niiden puheeksi ottamista helpottavia kysymyksiä.

Barnahus-hankkeen asiantuntijat Sini Stolt ja Miia Ståhlberg kertoivat siitä, miten keskustella lapsen ja vanhemman kanssa, kun huoli väkivallasta herää.

”Tärkeää on, että kukaan ei jäisi yksin tai kaksinkaan työkaverin kanssa pohtimaan, miten pitäisi toimia, vaan on hyvä reippaasti konsultoida lastensuojelua/poliisia ja kysyä toimintaohjeita. Kun epäillään lapseen kohdistuvaa väkivaltaa, lapsen turvallisuus on tärkeää pitää koko ajan mielessä eli miettiä, mitä mikäkin teko tai toimenpide tarkoittaa lapselle. Jos esimerkiksi väkivallan käyttämisestä epäilty vanhempi saa tietää väkivaltaepäilyn heräämisestä ennen kuin lastensuojelussa ollaan asiasta tietoisia ja on arvioitu lapsen suojelun tarvetta, niin mitä tämä voi tarkoittaa lapselle”, summaa Barnahus-hankkeen erityisasiantuntija Miia Ståhlberg tilaisuuden ydinsanomaa.

Barnahus-Rika lainassa kevään Väkivallaton lapsuus-koordinaatiossa

Väkivallaton lapsuus toimenpidesuunnitelman kansilehti
Suunnitelma jakautuu viiteen teemaan ja sisällöt huomioivat myös erityisen haavoittuvassa asemassa olevat lapset ja nuoret.

Väkivallaton lapsuus -toimenpidesuunnitelman tavoitteena on ehkäistä 0–17-vuotiaisiin lapsiin ja nuoriin kohdistuvaa henkistä ja fyysistä väkivaltaa ja seksuaaliväkivaltaa.

Toimenpidesuunnitelma sisältää kansalliset tavoitteet ja 93 tutkimusnäyttöön perustuvaa toimenpidettä lapsiin kohdistuvan väkivallan ennaltaehkäisyn, haittojen minimoinnin ja varsinaisen hoidon näkökulmista, pääpainon ollessa ennaltaehkäisyssä.

Barnahus-hankkeen koordinaattori Rika Rajala THL:stä on hoitanut toimenpidesuunnitelman koordinointia tammikuusta kesäkuuhun kehittämispäällikkö Ulla Korpilahden virkavapaan aikana.

”Tämä on ollut kiinnostava työrupeama, kun toimenpidesuunnitelmalla on vahva kytkös Barnahusiin monen toimenpiteen osalta”, kertoo Barnahus-hankkeen koordinaattori Rika Rajala.

Tutustu suunnitelmaan tarkemmin:

Väkivallaton lapsuus -toimenpidesuunnitelma (thl.fi)

Toimenpidesuunnitelma 2019-2025 (valtioneuvosto.fi)

Lue myös: Väkivallaton lapsuus -toimenpidesuunnitelma Väliarviointi 2020 – alkuvuosi 2023 (valtioneuvosto.fi)

Pari tapahtumavinkkiä syksylle, laita kalenteriisi ylös ja ilmoittaudu:

Tulevaisuus, toivo ja resilienssi 13.9.2024 klo 9-12 (Suomen aikaa) verkossa tai THL/HKI

Pohjoismaisen lasten kaltoinkohtelun vastaisen järjestön (NFBO) Suomen verkoston seminaari järjestetään syksyllä, 13.9.2024. ”Halusimme nostaa nuorten tulevaisuuskäsityksiä, teknologian kehitystä sekä toivoa esiin. Näitä samantyyppisiä teemoja käsitellään vuoden 2025 isossa kansainvälisessä konferenssissa Kööpenhaminassa.” kertoo suunnitteluryhmään kuuluva Barnahus-hankkeen johtava asiantuntija Sini Stolt THL:stä. Ohjelmassa on muun muassa tulevaisuuksista puhumisen vallasta ja siitä, kuka määrittelee millaiset tulevaisuuden skenaariot huomioidaan päätöksiä tehtäessä. Lisäksi kuulemme netin mahdollisuuksista ja miten voimme olla nuorten kanssa eri alustoilla. Avatar on muutakin kuin elokuva! Kuulemme siitä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää vaikeista asioista kysymisen harjoittelussa. Lisäksi kuulemme nuorten yksinäisyyden vähentämisestä sekä nuorilta yhteiskehittämisen ääressä koottua tietoa. Tule rohkeasti mukaan ja vinkkaa tapahtumasta myös kaikille nuorten parissa työskenteleville! Tapahtuma on maksuton, muistathan ilmoittautua!
Katso ohjelma ja ilmoittaudu tästä.

Tilaisuuden mainoskuva

Pelastakaa Lapset ja Nettivihje kutsuu sinut osallistumaan CSAPE- hankkeen loppuseminaariin 30.10.2024 klo 10.30–17.00 (9.30–16.00 CET)! 

Hybridiseminaari järjestetään Brysselissä ja päivän ohjelma striimataan kokonaisuudessaan. 

Seminaarin aikana pääset kuulemaan kiinnostavia keynote-puheenvuoroja seksuaalikasvatuksen tilasta Euroopassa ja nuoren lapsikohteisesta seksuaalisesta kiinnostuksesta sekä hankkeen tuloksia. Pääset kuulemaan nuorten ääntä heidän kertoessaan ajatuksiaan lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisystä ja näkemään videohaastattelun, jossa henkilö kertoo elämästään lapsikohteisen kiinnostuksen kanssa.

Oikein paljon tervetuloa kuulolle etäyhteyden päähän tai paikan päälle Brysseliin!

Ohjelma ja ilmoittautuminen: Hybrid Seminar: From Awareness to Action – Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration – Pelastakaa Lapset

Seminaariin osallistuminen on maksutonta. Seminaarin kieli on englanti. Seminaaria ei tallenneta.

Seminaarin mainoskuva 30.10.
QR-koodi tapahtumailmoittautumiseen.

Hanketyöntekijäesittelyssä: Leena Lukkarinen, LASTA-koordinaattori, Pohjois-Karjalan hyvinvointialue

Leena Lukkarinen
Kuva: Leena Lukkarinen

Kuka olet ja mikä on taustasi?

Olen Leena Lukkarinen, koulutukseltani sairaanhoitaja YAMK. Olen työskennellyt sairaanhoitajana psykiatrialla sekä somatiikalla hyvin vaihtelevissa tehtävissä noin 20-vuoden ajan. Viimeiset kolme ja puoli vuotta olen perehtynyt lapsiin kohdistuvan väkivallan teemaan Barnahus-hanketyön kautta.

Mikä on roolisi Barnahus-hankkeessa?

Työskentelen Pohjois-Karjalan hyvinvointialueella LASTA-koordinaattorina, osana Barnahus-hanketta. Olen tiiviissä yhteistyössä KYSin Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrisen tutkimusyksikön kanssa.

Mihin työaikasi tällä hetkellä kuluu hankkeessa?

Työskentelen Joensuun poliisiasemalla lapsirikostutkinnan yhteydessä. Teen lapsiin kohdistuvissa väkivaltaepäilytilanteissa tiivistä yhteistyötä sosiaalihuollon, poliisin sekä terveydenhuollon kanssa. Tuon terveydenhuollon näkemystä moniammatilliseen pohdintaan ja olen arvioimassa lapsen ja tämän perheen hoidon ja tuen tarvetta yhdessä sosiaalihuollon kanssa. Tehtäviini kuuluu tiedonkulun varmistamista toimijalta toiselle sekä suoraan asiakasperheeseen. Alueellisesti pyrin monialaisen viranomaisyhteistyön vahvistamiseen jatkuvalla yhteydenpidolla sekä koulutustyöllä. Vastuulleni kuuluu myös ohjeiden ja yhteystietojen päivittäminen sekä jakaminen.

Kerro joku asia, josta olet iloinen

Olen erityisen iloinen alueellamme vallitsevasta yhteisestä tahtotilasta ja sitoutumisesta lapsen edun mukaiseen toimintaan yli sektorirajojen. Hyvä myö! <3

Iloitsen myös kesästä. On aivan parasta vastapainoa työlle, kun pääsee taas virtaavan veden äärelle.

Tulevat Barnahus-hankkeen järjestämät tilaisuudet:

13.9.2024 klo 9–12 NFBO järjestää tilaisuuden: Tulevaisuus, toivo ja resilienssi. Tule kuulemaan pohjoismaisen lasten kaltoinkohtelun vastaisen järjestön (NFBO) Suomen verkoston kautta koottuihin puheenvuoroihin ja tutustu toimintaan/verkostoon! Kielinä suomi, ruotsi ja englanti.

4.11.2024 klo 9–12: järjestämme täydennyskoulutuksen: Edunvalvojan rooli rikosprosessissa: Mitä tarkoittaa edunvalvojan sijaisena toimiminen, kun edustettavan epäillään joutuneen pahoinpitelyn tai seksuaalirikoksen uhriksi?

Muut tilaisuudet:

17.9.2024 klo 12-16: Kaikille turvallinen koulu ja arki -koulutus. Viola – väkivallasta vapaaksi ry:n Lasten ja Nuorten väkivallaton koulu ja arki -hanke, MLL:n Järvi-Suomen piiri ja Triangeli-hanke järjestävät maksuttoman koulutuksen Xamkissa Mikkelissä (A-rakennus, Kampussali, Patteristonkatu 3). Koulutus sisältää puheenvuoroja ja työpajoja kouluväkivallan ja koulukiusaamisen tunnistamisesta ja ennaltaehkäisystä ja sen kohderyhmää ovat  5.-9. -luokkalaisten, sekä toisen asteen opiskelijoiden kanssa työskentelevät sosiaalialan, terveydenhuollon, koulutuksen ja kolmannen sektorin ammattilaiset. Ilmoittaudu tästä.

30.10.2024 klo 9.30–16 Pelastakaa Lapset ja Nettivihje kutsuvat osallistumaan CSAPE- hankkeen loppuseminaariin From Awareness to Action – Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration. Ohjelma ja ilmoittautuminen: Hybrid Seminar: From Awareness to Action – Tackling Child Sexual Abuse in Europe through Prevention and Collaboration – Pelastakaa Lapset

SAVE THE DATE! 26.–27.11.2024 THL:n Monitieteiset lastensuojelun tutkimuspäivät: Money talks? Lastensuojelun kustannukset, vaikuttavuus ja etiikka Ohjelma on jo osin julkaistu, ilmoittautuminen avautuu syyskuussa.

SAVE THE DATE! 2.12.2024 klo 11.30–16: THL:n Väkivaltatutkimus halki tieteiden kentän III. Ohjelma ja ilmoittautuminen julkaistaan pian.

Tuoreita lapsiin ja väkivallan ehkäisyyn liittyviä julkaisuja:

Barnahus-verkkokoulu on käytettävissänne! Suoritettavissa myös ruotsiksi ja englanniksi.

Barnahus-verkkokoulu

Maksuton Barnahus-verkkokoulu soveltuu kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Erityisesti se on suunnattu  sosiaali- ja terveydenhuollossa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleville sekä näiden alojen opiskelijoille. Tavoitteena on antaa keinoja tunnistaa lapsiin… Lue lisää Barnahus-verkkokoulu

Tutustu myös julkaisuihimme:

Käsikirja lapsiin kohdistuvien väki- valta- ja seksuaalirikosten tutkin- taan (poliisi.fi)

Lue tästä Käsikirja lapsiin kohdistuvien väki- valta- ja seksuaalirikosten tutkin- taan (poliisi.fi)

Miten toteutuu väkivaltaa kokeneen lapsen psykososiaalinen tuki? – tuki ja hoitomuodot sekä potentiaalisten lapsiin kohdistuvien seksuaalirikos- ten tekijöiden ehkäisevä kuntoutus (Julkari)

Lue tästä Miten toteutuu väkivaltaa kokeneen lapsen psykososiaalinen tuki? – tuki ja hoitomuodot sekä potentiaalisten lapsiin kohdistuvien seksuaalirikos- ten tekijöiden ehkäisevä kuntoutus (Julkari)

Vanhempana Suomessa – ulkomaa- laistaustaisille suunnatun psy- koedukatiivisen pilottiryhmän käsi- kirja (Julkari) & Föräldraskap i Fin- land : Handbok för psykoedukativ pilotgrupp riktad till utrikes födda

Lue tästä Vanhempana Suomessa – ulkomaa- laistaustaisille suunnatun psy- koedukatiivisen pilottiryhmän käsi- kirja (Julkari) & Föräldraskap i Fin- land : Handbok för psykoedukativ pilotgrupp riktad till utrikes födda

Suunnitelma lapsen edunvalvonnan kehittämisestä valtakunnallisesti rikosasioissa ja lastensuojeluasioissa (Julkari)

Lue tästä

Lastensuojelun sosiaalityö ja lapsiin kohdistuva väkivalta : Pilottikoulutuksen kokemuksia ja osaamistarpeiden analyysi tutkimustiedon valossa (Julkari)

Lue tästä

Lisää Barnahus-hankkeen julkaisuja löydät osoitteesta https://barnahus.fi/julkaisut/

Seuraava kirje ilmestyy elokuussa 2024. Barnahus-tiimi toivottaa kaikille hyvää ja rentouttavaa kesää!

Vinkkejä, ideoita, palautteita ja kehittämistoiveita otetaan mielellään vastaan palautelomakkeen kautta.

Peruuta kirjeen tilaus tai ilmoita muuttuneista yhteystiedoista (Webropol).