Ajankohtaista

Maaliskuun tapahtumat

Maaliskuu oli väkivallan vastaisen työn osalta erityisen tapahtumarikas. Eri toimijat järjestivät tilaisuuksia väkivallan vastaiseen teemaan liittyen messujen, julkaisutilaisuuden ja vaalipaneelin muodossa. Tilaisuudet keräsivät laajasti eri ammattilaisia ympäri Suomea.

Pirkanmaan väkivaltatyön messut

Tampereella järjestettiin jo neljättä kertaa suuren suosion saaneet Pirkanmaan väkivaltatyön messut. Messuilla kuultiin upeita puheenvuoroja muun muassa haitallisista lapsuuden kokemuksista, väkivallasta ylisukupolvisuuden näkökulmasta, nuorten väkivaltarikollisuudesta ja sen ennaltaehkäisyn haasteista, kunniaan liittyvästä väkivallasta sekä teknologiavälitteisestä väkivallasta.

Pirhan hanketyöntekijä Katja Huuhtanen antoi kommentin messujen tunnelmasta ja kohtaamisista: ”Pirkanmaan Väkivaltatyön messut ovat aina mukava tapahtuma ja tunnelma on kaikin puolin välitön ja ystävällinen. Pääsääntöisesti messupisteellä kävijät olivat Pirhan, kuntien ja 3. sektorin ammattilaisia tai opiskelijoita. Myös muutamia kauempaakin tulleita alan ammattilaisia osallistui messuille ja kävivät ständillä juttusilla. Kohtaamiset messukävijöiden kanssa olivat antoisia ja käytiin monia erittäin hyviä keskusteluja. Parhainta antia toivat opiskelijat, joita oli messujen sijainninkin takia (Tampereen yliopiston Linna-rakennus) hyvin liikkeellä. Laadukkaita luentoja tapahtumassa oli myös kattavasti.”

Vanhempana Suomessa -tapahtumia Tilkanmäellä

Maaliskuun lopulla järjestettiin THL:n Tilkanmäen toimipisteellä Vanhempana Suomessa videoiden julkaisutilaisuus sekä Vanhempana Suomessa -ryhmien materiaalien esittelytilaisuus kiinnostuneille. Vanhempana Suomessa videoiden tavoitteena on tuottaa tietoa uskomaalaistaustaisille vanhemmille suomalaisista palveluista ja Suomessa asumisesta.

Videoissa esiintyvät eri alojen ammattilaiset. Lisäksi äiti ja nuoret kertovat kahdessa kulttuurissa asumisen kokemuksistaan. Julkaisutilaisuuteen saapui osallistujia ympäri Suomen sekä paikan päälle että etäyhteyksin.

Yleisö salissa takaapäin, puhuja ja kaksi suurta näyttöä.
Mies, kaksi pöytää ja suuri näyttö.
Kurt Palmrothin puheenvuoro Hauhon yhtenäiskoulusta

Videoiden julkaisutilaisuudessa kuultiin puheenvuoroja muun muassa Vanhempana Suomessa -intervention historiasta, tutkimuksesta, disinformaatiosta sekä varhaiskasvatuksesta ja koulusta.

Hauhon yhtenäiskoulun rehtori Kurt Palmroth (kuvassa) kertoi koulun kännykkävapaasta oppimisympäristöstä. Koululla on otettu käyttöön puhelinkaappi, johon oppilaat laittavat puhelimensa säilöön koulupäivän ajaksi. Tämä on lisännyt selkeästi oppilaisen läsnäoloa, osallistumista ja yhteishenkeä.

Videoiden julkaisutilaisuudesta on tulossa tallenne, joka tulee nähtäville barnahus.fi-sivuston Tapahtumatallenteisiin.

Seuraavana päivänä järjestettiin pienempi tilaisuus Vanhempana Suomessa -ryhmien materiaalien esittelyistä sekä ryhmätoiminnan aloittamisesta. Ryhmien tavoitteena on vahvistaa uskomaalaistaustaisten vanhempien luottamusta viranomaisia kohtaan, lisätä vanhemmuuteen liittyvää tietämystä ja pystyvyyden kokemusta sekä lasten hyvinvointia ja turvallisuutta. Välitäthän tästä ryhmätoiminnasta tietoa alueellasi ja ota yhteyttä (barnahus@thl.fi), jos kiinnostusta toiminnan aloittamiseen löytyy.

Kuvassa näkyy tapahtumissa jaettavat esitteet, joiden joukosta eräät esitteet tulevat tarkempaan esittelyyn seuraavassa verkostokirjeessä.

Tutustu Vanhempana Suomessa videoihin ja menetelmään täältä.

esitteitä pöydällä
THL:n ja Barnahusin esitteitä

Vaalipaneeli

Eduskunnan väkivallan vastainen verkosto järjesti etäyhteyksillä vaalipaneelin ”Väkivaltatyön tila tänään ja tulevaisuudessa alueellani?” Panelisteina toimivat Sofia Virta (vihr.), Timo Furuholm (vas.), Maaret Castrén (kok.), Helena Marttila (sd.) ja Mira Nieminen (ps.). Paneelissa kansanedustajat keskustelivat muun muassa väkivallan ehkäisyn ratkaisuista ja ylisukupolvisen väkivallan katkaisemisesta. Muun muassa seuraavia vaalilupauksia kansanedustajat antoivat väkivaltatyöhön liittyen:

”Aina puuttua epäasialliseen käytökseen, nostaa erityisesti vanhusten osalta väkivallan ilmenemistä esiin”
-Maaret Castrén, kok.

”Lupaan jatkaa väkivallan ennalta ehkäisyyn ja sovitteluun liittyvää työtä, jotta puuttuminen olisi mahdollisen varhaista.”
-Mira Nieminen, ps.

Kolme kuvaa vierekkäin, joissa on lapsia piirrettynä, käsi joka pitää sydäntä ja lapsen käsi.
Kuva: Eduskunnan väkivallan vastainen verkosto

Ruotsin, Saksan ja Suomen yhteinen laatuhanke kävi Hunstvillessä

THL:n Sini Stolt ja Miia Ståhlberg osallistuivat muiden kansainvälisen laatuhankkeen työntekijöiden kanssa konferenssiin Huntsvillessä ja kävivät vierailemassa paikallisessa Child Advocacy Centerissä (CAC). Sini kertoo vierailusta ja konferenssista: ”CAC vastaa meidän Barnahusiamme. Mielenkiintoista oli huomata yhtäläisyyksien lisäksi eroja. CAC oli kaikilla monialaisen työn tekijöillä samassa talossa omat työhuoneensa. He työskentelivät siellä päivittäin haastattelijoista poliisiin. Lisäksi CAC tarjosi monenlaista korjaavaa ja ennaltaehkäisevää toimintaa vanhemmille kaltoinkohteluriskin vähentämiseksi. Itse konferenssissa osallistuin itsemurhien ehkäisyä, laatua ja digitaalisia todisteita sekä haastattelua koskeviin osioihin.” Sinin ja Miian vierailusta ja konferenssiterveisistä kuullaan lisää myöhemmin.

Ilmiö: Väkivaltaiset verkkoyhteisöt kohdistavat väkivaltaa haavoittuvassa asemassa oleviin lapsiin ja nuoriin

Väkivaltaisten verkkoyhteisöiden toiminnasta on ollut viitteitä useissa eri maissa, myös Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Nämä verkkoyhteisöt etsivät erityisen haavoittuvassa asemassa olevia lapsia ja nuoria ja kohdistavat heihin väkivaltaa lasten ja nuorten suosimilla verkkoalustoilla.

Suojellaan Lapsia ry on kääntänyt ohjeistuksen suomeksi väkivaltaisten verkkoyhteisöjen toiminnan tunnistamiseksi ja lasten ja nuorten turvallisuuden edistämiseksi verkossa. Lue lisää ja lataa ohjeistus täältä.

Osallistu RADI2025-tutkimukseen!

Oletko kohdannut työssäsi väkivaltaista radikalisoitumista tai kunniaan liittyvää väkivaltaa? Osallistu RADI2025-tutkimukseen vastaamalla THL:n kyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kehittämään koulutuksia sekä luomaan uusia tiedon ja osaamisen vahvistamisen tapoja.

Tutkimuksen alustavat tulokset esitellään 26.5.2025 RADI2025 -tapahtumassa.

Lisätietoja tutkimuksesta antavat erityisasiantuntija Anneli Portman (etunimi.sukunimi@thl.fi) sekä erikoistutkija Teemu Vauhkonen (etunimi.sukunimi@thl.fi).

Osallistu kyselyyn https://link.webropolsurveys.com/s/RADI2025 tai qr-koodista alla:

qr-koodi osallistumislinkkiin

Alueiden kuulumisia

Suomen ensimmäinen tukikoira Oulun lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian yksikköön ja Pohjois-Suomen lapsirikostutkintaan

OYSin Barnahus-aluehankkeen aluekoordinaattori Anna Niemi kertoo tukikoira Jopesta, tukikoiran prosessista ja koira-avusteisuudesta alaikäisten kuulemisessa. Keväällä 2020 syntyi ajatus tukikoiran käyttämisestä alaikäisten (lähtökohtaisesti nuorten) kuulemisissa, tarkoituksena asianomistajan jännityksen ja stressin lievittäminen.

Käytännön prosessi on ollut monivaiheinen, eikä vähiten sen vuoksi, ettei täysin vastaavaa toimintaa löytynyt vielä mistään päin Suomea – tai Eurooppaa. Yhdysvalloissa oikeustukikoirat ovat olleet lasten ja nuorten tukena oikeuskäsittelyssä todistajanaitiossa jo pitkään ja käytäntö on vakiintunut. Osana Barnahus-hanketta on myös julkaistu selvitys Koira-avusteisen työskentelyn mahdollisuuksista oikeuspsykologisissa haastatteluissa ja psykososiaalisen tuen kontekstissa, josta saa tarkempaa tietoa koira-avusteisuuden vaikutuksista ja aiheeseen liittyvästä tutkimuksesta.

Lue lisää tukikoira Jopesta ja prosessista täältä.

Pohjois-Suomen tukikoirapilotin yhteyshenkilö:
Anna Niemi
(anna.niemi@pohde.fi)

Lisätietoa koira-avusteisesta työstä:
Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry
Green Care Finland ry

Nainen ja koira diplomin kanssa.
Aluekoordinaattori Anna Niemi ja tukikoira Jope
Kuvakaappaus videosta, jossa kuvitettu talo
Barnahus-mallin mukaisen kehittämistyön video

Barnahus OYS -aluehanke on myös julkaissut videoita Barnahus-mallista ja toimintaohjeista ammattilaisille. Ensimmäisellä videolla kerrotaan hankkeesta ja sen tavoitteista, ja toisella videolla kerrotaan viisi askelta väkivaltaepäilyn tilanteessa toimimiseen. Alla linkit, joista pääset katsomaan videot:

Video 1: Barnahus-mallin mukainen kehittämistyö

Video 2: Toimintaohjeita ammattilaisille 

Tulevat Barnahus-hankkeen järjestämät tilaisuudet:

VIELÄ EHDIT ILMOITTAUTUA:

25.4.2025 klo 916 Webinaari: Väkivaltaa kohdanneiden nuorten tukeminen lastensuojelulaitoksissa
Webinaari erityisesti lasten ja nuorten sijaishuollossa työskenteleville ammattilaisille väkivaltaa kohdanneiden nuorten tukemiseen. Tilaisuus on maksuton ja siitä tulee tallenne.
Ilmoittaudu mukaan 25.4. mennessä!

28.4.2025 klo 12.3015.30 Haastavat erot (HE)-webinaari
Itä-Suomen yhteistyöalue järjestää kaikille avoimen Haastavat erot (HE)-webinaarin. Tilaisuuden tavoitteena on HE- konsultaatioryhmän toiminnan esittely, tiedon lisääminen haastavista eroista lapsen näkökulmasta sekä moniammatillisen
työskentelyn hyödyntäminen.

8.5.2025 klo 13.30–15.30 Rohkeus toimia -webinaari järjestetään yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liiton, Lastensuojelun keskusliiton ja Tampereen yliopiston kanssa. Webinaarissa syvennytään lapsiin kohdistuvaan henkiseen väkivaltaan. Ilmoittaudu mukaan 6.5. mennessä!

Kevään 2025 webinaarien ohjelmat, tarkemmat aikataulut ja ilmoittautumiset ilmoitetaan mahdollisimman pian osoitteessa https://barnahus.fi/kalenteri/ ja seuraavissa kirjeissä. Seuraathan sivua!

Muut tilaisuudet:

4.4.2025 klo 9.00–10 Webinaari lapsirauharikoksesta – Ruotsin kokemusten analyysi

ACElife-hanke järjestää webinaarin perheväkivaltaa todistaneita lapsia koskevasta lainsäädännöstä. Tilaisuudessa Göteborgin yliopiston yliopistonlehtori Mikaela Magnusson esittelee alustavia tuloksia Ruotsissa vuonna 2021 voimaan tulleesta Barnfridsbrott (lapsirauharikos) -lainsäädäntöä koskevasta tutkimushankkeesta. Magnusson keskittyy esityksessään lasten rooliin perheväkivaltaan liittyvissä rikostutkinnoissa ja oikeudenkäynneissä. Tutkimushankkeessa tarkastellaan myös käräjä- ja hovioikeuden tuomioiden oikeudellisia arvioita ja selvitetään, vahvistaako uusi laki väkivaltaa todistavien lasten suojelua ja miten.

Tilaisuus on englanninkielinen ja järjestetään Teams-kokouksena. Se on suunnattu aiheesta kiinnostuneille ammattilaisille, päättäjille ja tutkijoille.

8.4.2025 klo 9.00–15.30 THL: Väkivallan tunnistaminen ja siihen puuttuminen: käytännön keinot arjessa

THL:n Turvalliset kadut –nuorten katuväkivaltaa ennaltaehkäisevä kokonaisuus järjestää vuonna 2025 seminaarisarjan nuorten väkivallan ehkäisystä, tunnistamisesta ja väkivaltaan puuttumisesta. Seminaarit sopivat erityisesti opetus- ja opiskeluhuoltopalveluiden ja sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ja esihenkilöille sekä kaikille nuorten kanssa työskenteleville ja aiheesta kiinnostuneille.

Kevään toisessa seminaarissa 8.4.2025 keskitytään väkivallan tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen. Ohjelmassa on tietoa muun muassa lastensuojeluilmoituksen tekemistä ja sovittelutoiminnasta sekä käytännön esimerkkejä eri tahojen yhteistyöstä.

26.5.2025 klo 9.30–16.00 Missä mennään? Radikalisoitumisemisen tilannekuva ja uusi RADI2025 tutkimus

Seminaarissa julkistetaan RADI2025 kyselyn tulokset ja tutustutaan radikalisoitumisen tämänhetkiseen tilaan.

Ilmoittaudu mukaan tästä!

24.4.2025 Julkaisuwebinaari: Opasvideo silpomisen avausleikkaukseen menevälle

THL:n ja HUS:n yhteistyössä tekemän opasvideon julkistamistilaisuus. Video on tarkoitettu sukuelinten silpomisen läpikäyneille tytöille ja naisille, jotka ovat saaneet lähetteen avausleikkaukseen. Video toimii myös apuna potilaita toimenpiteeseen ohjaaville ammattilaisille.

Ilmoittaudu mukaan täältä.

Nuorten Exit: Webinaarisarjat 2025
Nuorten Exitillä on tänä vuonna tulossa useita maksuttomia webinaareja, joiden sisällön tavoitteena on tarjota ammattilaisille perustietoa nuoriin kohdistuvasta seksuaaliväkivallasta, seksuaaliväkivaltaa ennaltaehkäisevästä seksuaalikasvatuksesta, puheeksiottamisesta ja seksuaaliväkivaltaa kokeneen nuoren kohtaamisesta.

Kaikille avoimet Seksuaaliväkivalta – tunnistamisesta tukeen webinaarit:
Perjantai 16.5. klo 9.0011.30
Keskiviikko 24.9. klo 13.0015.30
Torstai 4.12. klo 9.0011.30

Aamunavaus -webinaarisarja seksuaaliväkivallan teemoista:
25.4.2025 klo 9.0010.00 Suostumus
30.10.2025 klo 9.0010.00 Ajan seksuaalikulttuuri
21.11.2025 klo 9.0010.00 Katseen voima

Barnahus-verkkokoulu

Maksuton Barnahus-verkkokoulu soveltuu kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Erityisesti se on suunnattu  sosiaali- ja terveydenhuollossa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleville sekä näiden alojen opiskelijoille. Tavoitteena on antaa keinoja tunnistaa… Lue lisää Barnahus-verkkokoulu

Somatiikan koulutuskokonaisuus verkossa

Barnahusin somatiikan ammattilaisille suunnatussa verkkokoulutuksessa käsitellään lapsiin kohdistuvan väkivallan tunnistamiseen ja toimimiseen liittyviä teemoja. Koulutus sisältää tiiviitä ja kattavia tietopaketteja siitä, missä tilanteissa lapseen kohdistuvaa väkivaltaa tulisi epäillä sekä miten ammattilaisen pitäisi näissä tilanteissa toimia. Lisäksi videoilla kuvataan eri viranomaisten tehtäviä ja työnjakoa, kun väkivaltaepäilyä selvitetään.

Lue lisää

Potkulautailevan pojan jalat.

Tuoreita lapsiin ja väkivallan ehkäisyyn liittyviä julkaisuja:

Tutustu myös julkaisuihimme:

Seuraava kirje ilmestyy huhtikuussa 2025. Kiitos mielenkiinnosta!

Vinkkejä, ideoita, palautteita ja kehittämistoiveita otetaan mielellään vastaan palautelomakkeen kautta.

Peruuta kirjeen tilaus tai ilmoita muuttuneista yhteystiedoista (Webropol).