lunta oljen päällä

Ajankohtaista

Koulutimme chat-palveluiden työntekijöitä lapsiin kohdistuvien rikosten teemasta

Järjestimme marraskuun alkupuolella webinaarin chat-palveluiden työntekijöille ja vapaaehtoisille, jossa käsiteltävät teemat liittyivät ilmoitusvelvollisuudesta lapselle tai nuorelle kertomiseen, rikosten tunnistamiseen ja rikosepäilyn puheeksi ottamiseen sekä kysymyksenasetteluun sellaisilla tavoilla, jotka turvaavat rikosepäilyn myöhempää selvittämistä ja mahdollista todistusaineistoa. Tilaisuudesta on nyt katsottavissa tallenne:
Lapsiin kohdistuneet rikokset – Webinaari chat-palveluiden työntekijöille ja vapaaehtoisille -tilaisuuden tallenne puheenvuoroittain (Youtube)

Voit myös katsoa videot alta löytyvästä upotuksesta:

Nähdäksesi sisällön sinun tulee hyväksyä statistics, marketing -evästeet.

ETKL:n Väkivaltatyön foorumissa esillä tuoreita näkökulmia

Väkivaltatyön foorumissa oli teemana tänä vuonna: Lapsuuden kokemuksilla on väliä.

Vuosittainen väkivaltatyön foorumi järjestettiin tänä vuonna Hämeenlinnassa.

Osallistuimme Barnahusista päivien mielenkiintoisiin luentoihin, jotka käsittelivät mm. lapsuuden traumojen vaikutusta myöhempään elämään, erityisiä tyttöjen ja naisten elämänkulkuja sekä poikien maailmaa.

Lisäksi meillä oli ständi THL:n muun väkivallan vastaisen työn väen kanssa. ”Erityisesti jäi mieleen Riina Tanskasen koskettava puheenvuoro tympeistä tytöistä ja tyttöyden karuista aikuistumisriiteistä”, kommentoi suunnittelija Matleena Huittinen THL:n Barnahus-tiimistä osallistumista päiviin.

Thl.fi sivuille on päivitetty poliisille lähetettävä lapsiin kohdistuneiden rikosten ilmoituslomake

Lomake on tarkoitettu tilanteisiin, joissa on velvollisuus tai oikeus tehdä ilmoitus poliisille lapseen kohdistuneesta väkivallasta. Ulkoasun muutosten lisäksi lomakkeen loppuun on lisätty Lisätietoa-kenttä, jotta kirjoittamista voi jatkaa, jos tila ei muissa kentissä riitä. Myös ruotsinkielinen lomake on päivitetty. Lue täältä lisää ilmoitusvelvollisuudesta liittyen lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan (thl.fi).

THL-aiheuutinen 4.11.2024: Lapsiin kohdistuneiden rikosepäilyjen ilmoituslomake päivitetty (thl.fi)

Lomake löytyy suomeksi: Ilmoitus epäillystä lapseen kohdistuneesta rikoksesta (thl.fi)

Ja ruotsiksi: Anmälan om misstänkt brott mot barn (thl.fi)

Kuva lomakkeen Ilmoitus epäillystä lapseen kohdistuneesta rikoksesta ensimmäisestä sivusta

Pohjois-Suomen yhteistyöalueen kysely kartoitti ammattilaisten työskentelyä lapsiin kohdistuvan väkivallan tilanteissa

Kysely oli suunnattu koko Pohjoisen yhteistyöalueen ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään lapsia, nuoria ja perheitä. Kyselyyn tuli yhteensä huikeat 684 vastausta. Vastaajat olivat pääosin varhaiskasvatuksen työntekijöitä (195), terveydenhuollosta (169), sosiaalihuollosta (151) ja koulusta (104). 62 % vastaajista kertoi, ettei Barnahus-hanke ollut heille ennestään tuttu. Vastaajista yli puolella oli 10 vuoden tai pidempi työkokemus alalta.

Suurin osa vastaajista oli kohdannut työssään muutaman kerran vuodessa lapsiin tai nuoriin kohdistuvaa väkivaltaa ja kertoi valmiutensa kohdata väkivaltaa olevan kohtalainen tai hyvä. 61 % vastaajista kertoi tehneensä viranomaisyhteistyötä lapsiin kohdistuvissa väkivaltaepäillyn tilanteissa ja heistä 59 % kertoi yhteistyön sujuneen yleensä hyvin. Eniten yhteistyötä oli tehty poliisin ja sosiaalihuollon, etenkin lastensuojelun kanssa ja erityisesti konsultaation ja ilmoitusten (lastensuojeluilmoitus ja rikosilmoitus) muodossa sekä joissakin tapauksissa verkostotyöskentelynä.

Suurimpana haasteena vastaajat kokivat tiedonkulkuun ja tiedonvaihtoon liittyvät haasteet toimijoiden välillä. Esimerkiksi sen, että ilmoituksen tekemisen jälkeen ilmoittajaan ei oltu yhteydessä, eikä heille annettu tietoa siitä, mikä jatkotyöskentely asian suhteen on tai miten tilanne etenee. Osa vastaajista koki tämän hankaloittavan heidän työskentelyään lapsen, nuoren tai perheen kanssa.

Koulutus- ja osaamistarvetta vastaajilla oli eniten väkivaltaepäillyn puheeksiotossa. Toiseksi eniten kaivattiin toimintaohjeita tai niiden päivittämistä ja läpikäymistä yhteisesti säännöllisin aikavälein ja kolmanneksi koulutusta väkivallan tunnistamiseen liittyen. Yhteistyön osalta vastaajat kaipasivat tietoa prosesseista, toimijoiden tuntemista ja vastuiden jakautumista.

Kyselyssä kartoitettiin alueella toimivia verkostoja teemaan liittyen sekä vastaajien toiveita ja tarpeita verkostolle. 90 % vastaajista ei kuulunut mihinkään verkostoon. Usea vastaaja toivoi paikallista moniviranomaisverkostoa, jossa olisi mahdollista konsultoida muita ja reflektoida sekä purkaa haastavia tilanteita, mutta myös käydä yhdessä läpi toimintamalleja ja -ohjeita.

MUISTUTUS: Vastaa lyhyeen viestintäkyselyymme!

Mistä aiheista kaipaisit enemmän tietoa? Mikä viestintäkanava on sinulle luontevin tai eniten käytössä? Mitä haluaisit jatkossa lukea näistä kirjeistä?
Auta meitä kehittämään viestintäämme niin, että se vastaisi vieläkin paremmin ammattilaisten toiveita! Vastaaminen kestää alle 5min ja kysely löytyy alta:

👇

VIESTINNÄN PALAUTEKYSELY (Webropol)

hymiöitä, jotka kuvastavat palautelomaketta

Life at the Ringside – dokumentti perheväkivallan varjossa kasvaneista on julkaistu

Nähdäksesi sisällön sinun tulee hyväksyä statistics, marketing -evästeet.

Lähisuhdeväkivalta on maailman katsotuin taistelulaji, jolla on vuosittain yli 800 miljoonaa seuraajaa. THL:n ja elokuvaohjaaja Iris Olssonin dokumentti “Life at the Ringside” antaa äänen viidelle suomalaiselle, jotka elivät lapsuutensa kehän laidalla, vasten tahtoaan. 

Dokumentissa viisi perheväkivallan keskellä kasvanutta henkilöä jakavat tarinansa. ArtoIsmoJoniMirkku sekä nimettömänä esiintyvä nainen kertovat rikkinäisistä kodeista, joissa väkivallan näkeminen oli normaalia, ja pohtivat, miten nämä kokemukset ovat muokanneet heidän elämäänsä.

YK:n kansainvälinen Oranssit päivät -kampanja naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi järjestetään 25.11.–10.12. ja dokumentti on osa kampanjaviikkoja.

Lue THL-tiedote 26.11.2024: Kehän laidalla ei ole voittajia – tuore dokumentti kertoo perheväkivallan varjossa kasvaneista (thl.fi)

Vuonna 2025 tulossa seminaarisarja nuorten väkivallan ehkäisystä, tunnistamisesta ja väkivaltaan puuttumisesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Turvalliset kadut –nuorten katuväkivaltaa ennaltaehkäisevä kokonaisuus järjestää vuonna 2025 seminaarisarjan nuorten väkivallan ehkäisystä, tunnistamisesta ja väkivaltaan puuttumisesta. Seminaarit sopivat erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ja opetus- ja opiskeluhuoltopalveluiden ammattilaisille ja esihenkilöille sekä kaikille nuorten kanssa työskenteleville ja aiheesta kiinnostuneille.

Kevään ensimmäisessä seminaarissa 5.2.2025 on tietoa muun muassa nuorten väkivallan kokemuksista ja niihin yhteydessä olevista tekijöistä sekä esimerkkejä ehkäisytyöstä.

Ohjelmaa rakennetaan parhaillaan ja ilmoittautuminen aukeaa lähiaikoina. Seuraa tapahtumasivua! Väkivallan ehkäisytyö sivistystoimen ja sosiaali- sekä terveydenhuollon yhteistyönä – THL

Hanketyöntekijäesittelyssä: Korkeakouluharjoittelija Satu Säärelä, THL

Kuva: Satu Säärelä

Kuka olet ja mikä on taustasi?

Olen Satu Säärelä, loppuvaiheen opiskelija Helsingin yliopiston sosiaali- ja terveystutkimuksen ja johtamisen maisteriohjelmassa (VTM). Ennen opintojani työskentelin yksityissektorin terveydenhuollon hallinnossa sekä erikoissairaanhoidossa fysioterapeuttina, mutta aloin kiinnostua kehittämistyöstä erityisesti lasten ja nuorten parissa.

Miten harjoittelusi on sujunut tähän mennessä ja mitä kaikkea olet päässyt tekemään/oppimaan?

Aloitin harjoitteluni lokakuun alussa THL:n Barnahus-tiimissä. Harjoittelu alkoi vauhdikkaasti, ja olenkin päässyt tässä parin kuukauden aikana mukaan hyvin monipuolisiin tehtäviin ja saanut tutustua huikeisiin ammattilaisiin. Olen osallistunut tiimin mukana tapahtumiin, tavannut kansainvälisiä vieraita ja tehnyt yhteistyöstä erilaisissa verkostoissa. Olen päässyt myös seuraamaan lakiuudistuksen valmistelua, suunnittelemaan koulutuspäivää sijaishuollon työntekijöille ja olemaan mukana Vanhempana Suomessa -videoiden kuvauksissa. Tulevina viikkoina kalenterissa on vielä tulossa lisää mielenkiintoisia tapahtumia ja tapaamisia ennen vuoden (ja harjoittelun) loppua!

Kerro joku asia, josta olet iloinen

Tällä hetkellä olen erityisen iloinen joulun odotuksesta, ulkojäistä ja 1-vuotiaan tyttäreni uusista oivalluksista. Harjoittelun osalta olen kiitollinen mahtavalle Barnahusin väelle, joka ovat ottaneet minut lämpimästi ja tasavertaisesti osaksi tiimiä ja tekevät sydämellään töitä lasten ja nuorten hyväksi.

Tulevat Barnahus-hankkeen järjestämät tilaisuudet:

9.12.2024 klo 12–16: Lapsi ihmiskaupan uhrina -webinaari.

Kevään 2025 webinaarien ohjelmat, tarkemmat aikataulut ja ilmoittautumiset ilmoitetaan mahdollisimman pian osoitteessa https://barnahus.fi/kalenteri/ ja seuraavissa kirjeissä. Seuraathan sivua!

Tässä kuitenkin tiedoksi jo päivämäärät osaan kevään tilaisuuksista:

SAVE THE DATE!: 27.3.2025 Vanhempana Suomessa uusien videoiden julkaisutilaisuus

SAVE THE DATE!: 28.3.2025 Vanhempana Suomessa-koulutus ryhmätoimintaa suunnitteleville hyvinvointialueille

SAVE THE DATE!: 31.3.2025 Julkaisutilaisuus: Työkalupakki väkivallan haittavaikutusten tunnistamiseen lapsissa

SAVE THE DATE!: 25.4.2025 Koulutuspäivä sijaishuollon työntekijöille

Muut tilaisuudet:

17.12.2024 klo 8.45-15.30 Tukikeskus Varjo järjestää webinaarin: Psyykkinen väkivalta ja pakottava kontrolli eron jälkeisessä elämässä

Tuoreita lapsiin ja väkivallan ehkäisyyn liittyviä julkaisuja:

Barnahus-verkkokoulu on käytettävissänne! Suoritettavissa myös ruotsiksi ja englanniksi.

Barnahus-verkkokoulu

Maksuton Barnahus-verkkokoulu soveltuu kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Erityisesti se on suunnattu  sosiaali- ja terveydenhuollossa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleville sekä näiden alojen opiskelijoille. Tavoitteena on antaa keinoja tunnistaa… Lue lisää Barnahus-verkkokoulu

Tutustu myös julkaisuihimme:

Seuraava kirje ilmestyy vuoden 2025 puolella. Hyvää loppuvuotta ja rauhallista joulun aikaa kirjeen lukijoille!

Vinkkejä, ideoita, palautteita ja kehittämistoiveita otetaan mielellään vastaan palautelomakkeen kautta.

Peruuta kirjeen tilaus tai ilmoita muuttuneista yhteystiedoista (Webropol).