Ajankohtaista

Lapsen fyysisen väkivallan tunnistaminen -sivu avattu barnahus.fi-sivustolla

Lapsiperhepalveluissa toimiville ammattilaisille lähetettiin hyvinvointialueiden kirjaamoihin joulukuun lopulla 2024 viesti Lapsiasiavaltuutetun toimiston kautta. Viestissä kerrottiin barnahus.fi-sivustolle kootuista ohjeista fyysisen väkivallan tunnistamiseen suomeksi ja ruotsiksi.

”Lapsiin kohdistuvan fyysisen väkivallan tunnistaminen on haastava mutta tärkeä aikuisten tehtävä lasten suojelemiseksi.

Ohjeissa on käsitelty erikseen toimintaohjeet, jos epäily väkivallasta herää. Lisäksi ohjeessa käydään läpi seikat, jotka saattavat eri-ikäisillä lapsilla viitata fyysiseen väkivaltaan tai kaltoinkohteluun.

Ohjeen ovat koonneet yhteistyössä Barnahus-hanke, Duodecim, Hoitotyön tutkimussäätiö Hotus, HUS, hyvinvointialueiden edustus, lapsiasiavaltuutetun toimisto, Poliisihallitus ja Tampereen yliopisto.

Ohjeesta viestitään laajemmin julkisuuteen alkuvuodesta 2025.”

Sivulta voi tilata työpaikalle maksutta painokappaleita Huoneentaulusta:
Tilauslomake Huoneentaulusta (Webropol)

  • Epäiletkö lapseen kohdistuneen väkivaltaa? Tietoa ja tukea
    toimimiseen ja keskusteluun.
  • Postitamme materiaalit noin kuukauden sisään.
  • Jos herää kysyttävää tai palautetta ohjeesta, voitte laittaa viestiä osoitteeseen barnahus@thl.fi.

Voit myös tulostaa Huoneentaulun pdf-versiona.

Lapsen haastattelun lyhytkoulutus

Koulutus on suunnattu lapsia kohtaaville ammattilaisille. Ensimmäisessä osassa saat tietoa lapsiin kohdistuvasta väkivallasta ja siitä, miten lasta haastatellaan tällaisessa tilanteessa. Video-osuuden jälkeen pääset testaamaan haastattelutaitojasi. Koko koulutus on suoritettavissa alle tunnissa.

  • ”Vaikka tiesin, että haastattelen tietokoneella luotua lasta, niin tilanne oli yllättävän todellinen. Kun lapsi alkoi itkeä, hätäännyin ja kysymykset muuttuivat suljetuiksi”, kertoo Sini Stolt koulutuksen haastatteluharjoituksista.

Koulutuksen sisällön ovat kehittäneet Rasmus Ahlgren, Tatsuro Ibe, Julia Korkman, Marianne Mäenpää ja Pekka Santtila.

Lapset ja väkivalta -koulutus

Barnahus-hankkeessa on järjestetty lastensuojeluun räätälöityä prosessikoulutusta Lapset ja väkivalta: lapsen ja perheen kuuleminen, kohtaaminen ja tukeminen lastensuojelutyössä. Tammikuussa aloitimme jo neljännen uuden ryhmän kanssa. Edellisen koulutuksen palautteessa osallistujat ovat arvioineet eniten omaa ammatillista osaamistaan vahvistaviksi sisällöiksi lapsen haastatteluun ja mentalisaatioon liittyvät osiot. Merkittävänä väkivaltaosaamista tukevana asiana palautteen perusteella näyttäytyvät myös koulutuksen aikana käydyt keskustelut kollegoiden kanssa. Katso koulutuksesta tarkemmin täältä.

Otteita palautteesta:

  • Kiitos antoisasta ja mielenkiintoisesta koulutuskokonaisuudesta! Ajattelen että jokaisen lastensuojelun sosiaalityötä tekevän tulisi tämä koulutus käydä.”
  • ” KIITOS paljon, koulutuksen tuottama osaaminen työkentälle on äärimmäisen arvokasta. Koulutus oli ehdottomasti ammatillisesti isoin kohokohta tänä vuonna.”

Thl.fi sivuille on päivitetty poliisille lähetettävä lapsiin kohdistuneiden rikosten ilmoituslomake

Lomake on tarkoitettu tilanteisiin, joissa on velvollisuus tai oikeus tehdä ilmoitus poliisille lapseen kohdistuneesta väkivallasta. Ulkoasun muutosten lisäksi lomakkeen loppuun on lisätty Lisätietoa-kenttä, jotta kirjoittamista voi jatkaa, jos tila ei muissa kentissä riitä. Myös ruotsinkielinen lomake on päivitetty.

Kiitokset viestintää koskevasta palautteesta

Loppuvuonna 2024 tehtyyn Barnahus-viestinnän palautekyselyyn saatiin 35 vastausta.

  • Barnahusin tunnetuimpia viestintäkanaviamme ovat verkostokirje, THL:fi Barnahus-hankesivu sekä tämä barnahus.fi-sivusto. X_-tilistä olemme luopumassa.
  • Verkostokirjeen sisällöistä kiinnostavimpina pidettiin tietoja materiaaleista ja julkaisuista sekä tietoja webinaareista ja tapahtumista. Otteita verkostokirjettä koskevasta palautteesta:
    • Verkostokirjeessä mainitut  koulutukset tulevat välillä liian myöhään tietoon.
    • Lisätietoa kaivataan hoidollisista materiaaleista ja koulutuksista mm. henkisestä väkivallasta.
    • Kirjeeseen toivotaan eri alueiden hyvien käytäntöjen esittelyjä.
  • Barnahus.fi-sivustoa pidettiin erinomaisena, joskin kehittämisen kohteita tuotiin myös esille. Otteita palautteesta:
    • Sivustolla on todella paljon materiaalia ja tietoa. Osa niistä on ollut vaikea löytää.
    • Sivusto on erinomainen, todella kaivattu tällaista keskittymää.
    • Todella hyödyllistä tietoa sisältävä sivusto, kun sen osaa etsiä.

Kiitokset vastaajille! Kehitämme viestintäämme palautteiden avulla.

Tulevat Barnahus-hankkeen järjestämät tilaisuudet:

Mitä ovat väkivallan haitalliset vaikutukset lapsille ja miten niitä voidaan tunnistaa?

Tule mukaan oppimaan aiheesta lisää 31.3.2025 klo 12–15, kun Barnahus-hanke järjestää Työkalupakki väkivallan haitallisten vaikutusten tunnistamiseksi lapsissa -verkkokoulun julkistamistilaisuuden. Tilaisuudessa esittelemme hankkeessa kehitettyä työkalupakkia, joka sisältää standardoituja lomakkeita ja mittareita väkivallan haitallisten vaikutusten tunnistamiseksi lapsissa. Lisäksi työkalupakkia jo työssään kokeilleet ammattilaiset kertovat, millaisia havaintoja he ovat tehnet sen käyttämisestä ja kuulet myös asiantuntijoiden puheenvuorot siitä, mitä väkivallan haitalliset vaikutukset ovat ja miten niitä voidaan ottaa puheeksi vanhempien kanssa tukien samalla lapsen näkökulman tavoittamista. Tilaisuus on suunnattu kaikille sosiaalihuollossa lasten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille.

Pohjois-Suomen yhteistyöalue järjestää seminaarin

OYSin Barnahus-hanke järjestää 20.3.2025 Hotelli Lasaretissa klo 9–16 Nuorten välinen väkivalta -seminaarin, jossa teemoina ovat muun muassa väkivalta seurustelusuhteissa ja somessa. Tilaisuus on suunnattu kaikille lasten ja nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille. Seminaarin tavoitteena on tarjota ammattilaisille tietoa ja ymmärrystä aiheesta ja tarjota työkaluja asian puheeksi ottoon ja nuorten kanssa työskentelyyn.

Tapahtumaan Hotelli Lasarettiin mahtuu mukaan rajallinen määrä osallistujia. Ilmoittaudu mukaan tästä. Mikäli et pääsekään osallistumaan, niin peruthan ilmoittautumisesi, jotta paikkaa voidaan tarjota seuraavalle. Osallistujille tarjotaan aamu- ja iltapäiväkahvit sekä lounas Hotelli Lasaretissa. Aamukahvit ovat tarjolla klo 8.15 alkaen.

Tapahtuman tarkempi ohjelma julkaistaan myöhemmin. Tilaisuutta on mahdollista seurata myös etänä. Linkki julkaistaan Pohteen tapahtumakalenterissa viimeistään seminaaripäivänä. Etäosallistujien ei tarvitse ilmoittautua.

Tervetuloa mukaan! Lisätietoja: Emma Päättönen (emma.paattonen@pohde.fi)

Tässä tiedoksi päivämääriä tiedossa olevista tämän kevään tilaisuuksista. Ohjelmat sekä ilmoittautumislinkit päivitetään barnahus.fi-sivuston tapahtumiin sekä THL:n tapahtumakalenteriin.

31.3.2025 Julkaisutilaisuus: Työkalupakki väkivallan haittavaikutusten tunnistamiseen lapsissa

25.4.2025 Koulutuspäivä sijaishuollon työntekijöille

Save the date!

8.5.2025 klo 13.30–15.30 Järjestämme webinaarin Rohkeus toimia yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liiton, Lastensuojelun keskusliiton ja Tampereen yliopiston kanssa. Webinaarissa syvennymme lapsiin kohdistuvaan henkiseen väkivaltaan.

Muut tilaisuudet:

Vuonna 2025 tulossa seminaarisarja nuorten väkivallan ehkäisystä, tunnistamisesta ja väkivaltaan puuttumisesta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Turvalliset kadut -nuorten katuväkivaltaa ennaltaehkäisevä kokonaisuus järjestää vuonna 2025 seminaarisarjan nuorten väkivallan ehkäisystä, tunnistamisesta ja väkivaltaan puuttumisesta. Seminaarit sopivat erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon ja opetus- ja opiskeluhuoltopalveluiden ammattilaisille ja esihenkilöille sekä kaikille nuorten kanssa työskenteleville ja aiheesta kiinnostuneille.

Kevään ensimmäisessä seminaarissa 5.2.2025 on tietoa muun muassa nuorten väkivallan kokemuksista ja niihin yhteydessä olevista tekijöistä sekä esimerkkejä ehkäisytyöstä.

Ohjelmaa rakennetaan parhaillaan ja ilmoittautuminen aukeaa lähiaikoina. Seuraa tapahtumasivua! Väkivallan ehkäisytyö sivistystoimen ja sosiaali- sekä terveydenhuollon yhteistyönä – THL

Tuoreita lapsiin ja väkivallan ehkäisyyn liittyviä julkaisuja:

Barnahus-verkkokoulu on käytettävissänne! Suoritettavissa myös ruotsiksi ja englanniksi.

Barnahus-verkkokoulu

Maksuton Barnahus-verkkokoulu soveltuu kaikille lasten, nuorten ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Erityisesti se on suunnattu  sosiaali- ja terveydenhuollossa, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa työskenteleville sekä näiden alojen opiskelijoille. Tavoitteena on antaa keinoja tunnistaa… Lue lisää Barnahus-verkkokoulu

Tutustu myös julkaisuihimme:

Vinkkejä, ideoita, palautteita ja kehittämistoiveita otetaan mielellään vastaan palautelomakkeen kautta.

Peruuta kirjeen tilaus tai ilmoita muuttuneista yhteystiedoista (Webropol).