Koulutuksen tarkoituksena on antaa joitakin perusvalmiuksia työssään lapsia kohtaaville ammattilaisille esittää kysymyksiä lapselle tilanteissa, joissa tämä on mahdollisesti joutunut väkivallan tai kaltoinkohtelun kohteeksi tai on todistanut väkivaltaa tai muun tilanteen, josta lapselta halutaan kerätä tietoa.
Verkkomuotoisessa maksuttomassa koulutuksessa on kaksi osaa:
Interaktiivinen videokoulutus
Osuus koostuu kymmenestä muutaman minuutin videosta, jotka esittelevät perustiedot lapsiin kohdistuvasta väkivallasta ja kuinka lapsia pitää tällaisessa tilanteessa haastatella. Kunkin videon jälkeen sen sisällöstä esitetään kaksi totta/ei totta -väittämää, jotka varmistavat, että vastaaja on ymmärtänyt oikein keskeisen sisällön.
Ennen videoita ja niiden jälkeen esitetään myös muutama kysymys, joiden avulla voidaan arvioida, onko koulutus sopivan vaativa tietylle ammattiryhmälle.
Avatarhaastattelu
Videoiden jälkeen haastatellaan kahta lapsiavataria. Kukin haastattelu kestää enintään kymmenen minuuttia. Ensimmäisen haastattelun jälkeen nähdään esimerkit sekä hyvästä että huonosta haastattelusta, mikä auttaa haastattelemaan toista avatareista.
Koulutus on toteutettu osana projektia Ensuring child-friendly justice through effective operation of the Barnahus-units in Finland (2021-2024). Projekti osarahoitettiin Euroopan unionin teknisen tuen välineen kautta, ja hankkeen rahoitusta ja toteutusta hoitivat Euroopan neuvosto yhteistyössä Euroopan komission rakenneuudistusten tuen pääosaston (DG REFORM) kanssa. Koulutuksen sisällön ovat kehittäneet Rasmus Ahlgren, Tatsuro Ibe, Julia Korkman, Marianne Mäenpää ja Pekka Santtila.