Länsi-Suomen Barnahus-hankkeessa kehitetään lapsiin kohdistuvien väkivaltaepäilyjen tutkintaa sekä tuen ja turvan palveluita Barnahus-mallin mukaisesti. Barnahus-hanketta hallinnoi Varsinais-Suomen hyvinvointialue ja hanketta toteutetaan myös Satakunnan ja Pohjanmaan hyvinvointialueilla. Hankkeen sisältöjen toteutuksesta vastaa Turun yliopistollisen keskussairaalan alainen Lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikkö, Vaasan lasten ja nuorten oikeuspsykiatrisen työryhmä ja Barnahus-hanketiimi.
Turun lasten ja nuorten oikeuspsykiatrinen tutkimusyksikkö – Tyks – Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Lasten oikeuspsykiatriset tutkimukset – Pohjanmaan hyvinvointialue
Tietoa Länsi-Suomen Barnahus-hankkeesta saat alueen hanketiimiltä:
- aluekoordinaattori Johanna Pirinen (johanna.pirinen@varha.fi)
- muut alueen hanketyöntekijät
Barnahus-hanke toimii myös kaikissa Länsi-Suomen yhteistyöalueen Seri-tukikeskuksissa. Seri-tukikeskuksessa tehtävän hanketyön tavoitteena on tavoittaa seksuaaliseen väkivaltaan liittyvän poliisitutkinnan ja somaattisen tutkimuksen piirissä olevat 13-19 -vuotiaat nuoret perheineen ja tarjota heille psyykkistä ensivaiheen tukea.
- Seri-tukikeskus – Tyks – Varsinais-Suomen hyvinvointialue
- Seri-tukikeskus – Satasairaala – Satakunnanhyvinvointialue
- Seri-tukikeskus – Vaasan keskussairaala – Pohjanmaan hyvinvointialue
Ajankohtaista Länsi-Suomen yhteistyöalueella
- Hei mul ois yks juttu – koulutus | Varha keskiviikko 21.5.2025 08.30 – 12.15, Teams-koulutus
- Koulutus on kohdennettu kaikille Varhan toimialueella toimiville ammattilaisille, jotka työssään kohtaavat tai saattavat kohdata kaltoin kohdellun lapsen, nuoren ja heidän perheensä. Koulutus on suunnattu sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille, viranomaisille sekä kaikille, jotka työskentelevät lasten ja nuorten parissa. Koulutuksen tavoitteena on vahvistaa ammattilaisten valmiuksia toimia tilanteissa, jossa epäilee lapseen tai nuoreen kohdistuneen väkivaltaa sekä edistää sujuvaa yhteistyötä eri viranomaisten ja toimijoiden kesken.
Länsi-Suomen Barnahus-hankkeessa kehitettyjä koulutuksia ja materiaaleja

Tue Lasta -koulutus on tarkoitettu lasten ja nuorten erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen tuki- ja hoitopalveluissa työskenteleville työntekijöille sekä kolmannen sektorin matalan kynnyksen toimijoille. Tue Lasta-koulutus tarjoaa tietoa ja välineitä lasten ja nuorten väkivaltakokemusten psykososiaalisten vaikutusten arvioimiseen, ensivaiheen tuen ja hoidon kysymyksiin sekä esitutkinnan aikaisen lapsen, nuoren ja perheen tuen järjestämiseen. Tue Lasta-koulutukseen sisältyy videovälitteistä työnohjausta ja konsultaatiota. Koulutuksen tarkoituksena on syventää alaikäisten tuen ja hoidon palveluissa työskentelevien ammattilaisten väkivalta- ja traumatyön osaamista.

Viranomaisyhteistyö lapsen kaltoinkohteluepäilytapauksissa
Lasta-seula-toimintamalli varmistaa viranomaisten välisen tiedon jakamisen ja monialaisen yhteistyön tilanteissa, joissa epäillään lapsen joutuneen pahoinpitelyn tai seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi. Lasta-seula-mallin ydin muodostuu tiedon jakamisen ja monialaisen yhteistyön lisäksi viranomaisprosessien koordinoinnista ja viranomaisten välisestä konsultaatiosta. Kurssi avaa eri ammattiryhmien näkökulmia Lasta-seula-toimintamalliin.
Alueella laadittuja väkivaltaa kokeneiden palvelupolkuja
Seksuaalivakivaltaa_kokeneen_palvelukartta_turku.pdf
Alueella laadittuja ammattilaisten toimintaohjeita
Tulossa: Varhan alueen toimintaohje ammattilaisille lapseen ja nuoreen kohdistuneissa väkivaltaepäilyissä 5/2025
Ilmoita lapseen kohdistuvasta väkivaltaepäilystä
- Lastensuojeluilmoitus | Varha
- Huolen ilmoittaminen sosiaalihuoltoon – Satakunnanhyvinvointialue
- Lastensuojeluilmoitus – Pohjanmaan hyvinvointialue
- Tee rikosilmoitus – asioi ensisijaisesti verkossa! – Poliisi
Linkkejä alueellisiin palveluihin
Varsinais-Suomi
Satakunta
Linkkejä valtakunnallisiin palveluihin
Sinä Riität | Suojellaan Lapsia | Protect Children
Riktat stöd (för familjer i särskilda situationer)
Nuortenexit – Tietoa ja tukea seksuaaliväkivallan ja vastikkeellisen seksin tilanteisiin.