8.5. klo 13.30–15.30 Rohkeus toimia – lapsiin kohdistuvan henkisen väkivallan tunnistaminen ja puuttuminen ammattilaisten haasteena
Lapsiin kohdistuvaan henkiseen väkivaltaan puuttumisesta tekee vaikeaa sen ilmenemisen epämääräisyys. Ammattilaiset kertovat, että epäily henkisestä väkivallasta on vaikea ottaa puheeksi, kun ei ole itsekään varma, onko havaittu henkistä väkivaltaa tai ei.
Tässä webinaarissa kuulet tuoreita tutkimustuloksia siitä, mitä ammattilaiset tarvitsevat voidakseen tunnistaa ja uskaltaa puuttua lapseen kohdistuvaan henkiseen väkivaltaan sitä epäillessään. Lisäksi esittelemme välineitä lasten ja perheiden kanssa työskentelyyn, ja paneelikeskustelussa haastamme asiantuntijat ja päättäjät pohtimaan, miten lasten ja perheiden kanssa työskenteleviä ammattilaisia voidaan rakenteellisella tasolla tukea lapsiin kohdistuvassa väkivallan vastaisessa työssä.
Webinaari järjestetään THL:n Barnahus-hankkeen, Ensi- ja turvakotien liiton, Lastensuojelun Keskusliiton, Acelife-hankkeen ja Tampereen yliopiston yhteistyössä.
Aikataulu:
klo 13.30–13.35 Tervetuloa!
klo 13.35–14.00 Mitä ammattilaiset tarvitsevat tunnistaakseen ja puuttuakseen lapsiin kohdistuvaan henkiseen väkivaltaan? Riikka Ikonen, TtT, tutkijatohtori
klo 14.00–14.10 Kommenttipuheenvuoro, Virve Toivonen, yliopistonlehtori, dosentti
klo 14.10–14.30 Välineitä lasten ja perheiden kanssa työskentelyyn
- Työkalupakki väkivallan haitallisten vaikutusten tunnistamiseksi lapsissa, Miia Ståhlberg, erityisasiantuntija, Barnahus-hanke
- Turvakymppi ja LKK Niina Remsu, väkivaltatyön asiantuntija, Ensi- ja turvakotien liitto
klo 14.30–15.15 Rohkeus toimia on meidän kaikkien vastuulla!
Lapsiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ vaatii rohkeutta toimia yksittäisten ammattilaisten lisäksi päättäjiltä ja ammattilaisten koulutukselta. Myös tutkijoilla on tärkeä rooli uuden tiedon tuottamisessa ja ilmiön keskusteluun nostamisessa.
Paneelia vetävät kehittämispäällikkö Tiina Muukkonen Ensi- ja turvakotien liitosta yhdessä Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Laura Holmin kanssa.
Paneelikeskusteluun osallistuvat:
- Eija Paavilainen, professori, Tampereen yliopisto, Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
- Helena Marttila, kansanedustaja
- Aino Kääriäinen, VTT, dosentti, vanhempi yliopistonlehtori
- Mari Laaksonen, TtM, terveydenhoitaja, väitöskirjatutkija, lehtori
- Jonna Brandt, sosiaalialan lehtori
klo 15.15–15.30 Kommentit & kysymykset
Ilmoittautuminen linkistä: https://www.lyyti.in/rohkeus_toimia
Ilmoittautuminen päättyy 6.5. klo 16.
Lisätietoja:
Miia Ståhlberg
erityisasiantuntija,
etunimi.sukunimi@thl.fi
barnahus@thl.fi