Lapsiin kohdistuneet rikokset – tilaisuus lapsille ja nuorille chat-tukipalveluita tuottaville tahoille ja niiden vastuujärjestäjille

01.10.2024 Teams

Hei sinä lapsille ja nuorille chat-tukipalveluita tarjoava ammattilainen,

Tiedätkö, missä tilanteissa palvelussasi ilmi tulevasta epäillystä lapseen kohdistuneesta seksuaali- tai väkivaltarikoksesta on tehtävä ilmoitus poliisille? Milloin ylittyy lastensuojeluilmoituksen tekemisen kynnys? Miten ja missä vaiheessa ilmoitusvelvollisuudesta pitäisi kertoa palvelussa kohtaamallesi lapselle? Tunnistatko, milloin voi olla kyse rikoksesta? Osaatko esittää lapselle kysymykset sellaisessa muodossa, joka edistää lapsen luotettavan kertomuksen tuottamista ja välttää johdattelun sudenkuopat?

Moniviranomaispohjainen Barnahus-hanke tarjoaa mahdollisuuden päästä keskustelemaan ja saada ammattilaisten opastusta edellä mainituista aiheista. Ti 1.10. klo 12 – 14 kutsumme koolle lapsille ja nuorille chat-tukipalveluita tuottavat tahot ja niiden vastuujärjestäjät. Tuolloin on tarkoitus keskustella muun muassa lastensuojelulain mukaisesta ilmoitusvelvollisuudesta ja siitä, miten se palvelusta tulee lapsille ja nuorille ilmi. Tilaisuus järjestetään Teamsissa.

Ilmoittaudu tilaisuuteen tästä (Webropol). Saat ilmoittauduttuasi outlook-kalenterikutsun ja Teams-linkin suoraan sähköpostiisi. Huom! Tilaisuutta ei tallenneta.

Ohjelma:

klo 12 – 12.20 Alustus LsL 25 § mukaisesta ilmoitusvelvollisuudesta

  • ilmoitus lastensuojeluun
  • ilmoitus poliisille
  • entä jos lapsen henkilöllisyyttä ei tiedetä eikä mitään tietoja lapsesta ole?

Ylikomisario Saara Asmundela, Poliisihallitus ja erityisasiantuntija Miia Ståhlberg, THL sekä kommenttipuheenvuoro rikosten tunnistamisesta erikoissyyttäjä, apulaispäällikkö Pia Mäenpää, Syyttäjälaitos

klo 12.20 – 12.30 Alustus johdattelun välttämisen ja kysymisen tavan merkityksestä

  • chat-keskustelun erityispiirteet kommunikaation kannalta

Ylikomisario Saara Asmundela, Poliisihallitus

klo 12.30 – 14 Keskustelua aiheesta

Lisätiedot: barnahus@thl.fi