Barnahus OYS -aluehankkeessa syntyi keväällä 2020 ajatus tukikoiran käyttämisestä alaikäisten (lähtökohtaisesti nuorten) kuulemisissa, tarkoituksena asianomistajan jännityksen ja stressin lievittäminen.

Käytännön prosessi on ollut monivaiheinen, eikä vähiten sen vuoksi, ettei täysin vastaavaa toimintaa löytynyt vielä mistään päin Suomea – tai Eurooppaa. Yhdysvalloissa oikeustukikoirat ovat olleet lasten ja nuorten tukena oikeuskäsittelyssä todistajanaitiossa jo pitkään ja käytäntö on vakiintunut. Osana Barnahus-hanketta on julkaistu selvitys Koira-avusteisen työskentelyn mahdollisuuksista oikeuspsykologisissa haastatteluissa ja psykososiaalisen tuen kontekstissa, josta saa tarkempaa tietoa koira-avusteisuuden vaikutuksista ja aiheeseen liittyvästä tutkimuksesta.


Polku tukikoiraksi sisälsi seuraavat vaiheet:
1. Soveltuvuusarvio
2. Koiran ohjaajan täydennyskoulutus
3. Omatoiminen harjoittelu
4. Työnäyttö

Prosessin tarkoituksena on vahvistaa koira-avusteisen työskentelyn vastuullisuutta, johon sisältyy toiminnan tavoitteellisuus, turvallisuus ja eettisyys. Koska Suomessa ei ole ollut aikaisemmin ”oikeustukikoiria”, valikoitui koulutuspoluksi Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n laatima koulutusohjelma. Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry vastaa laaja-alaisesti koira-avusteisen työn kehittämisestä sosiaali-, terveys- ja kasvatusalalla sekä kansallisesta koordinaatiosta Suomessa.

Oulussa asusteleva tukikoira Jope on käynyt soveltuvuuskokeen keväällä 2022, jonka jälkeen ohjaaja aloitti täydennyskoulutuksen Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (2023-2024). Työharjoitteluvaiheen jälkeen sovittiin yhdistyksen kanssa työnäyttö, josta koirakon (koira + ohjaaja) tulee suoriutua voidakseen työskennellä diplomoituna koirakkona yhdistykselle ilmoitetussa työtehtävässä. Jope läpäisi työnäytön helmikuussa 2025 ansaiten samalla pioneerin tittelin omassa työtehtävässään!

Käytännössä koira-avusteisuutta voidaan hyödyntää ennalta suunnitelluissa alaikäisten kuulemisissa siten, että se tapahtuu aina asiakkaan suostumuksella. Asiakkaan kanssa käydään ennen haastattelua lyhyesti läpi tukikoiraan liittyviä asioita, ja esimerkiksi muistutetaan asiakasta siitä, että asiakas saa missä vaiheessa tahansa pyytää koiraa ohjaajineen poistumaan haastattelusta. Koira-avusteisessa kuulemisessa on huomioitava, ettei koirakko saa viedä huomiota ja tilaa haastattelulta, eikä se saa häiritä haastattelun kulkua millään tavalla. Parhaimmillaan seurannaisvaikutuksina stressin vähentämisellä kuulemistilanteessa voidaan nähdä olevan mm. nopeampi kontaktin luominen asiakkaan ja haastattelijan välillä sekä haastateltavan muistitoimintojen paraneminen, puhumattakaan koiran tuen merkityksellisyydestä asiakkaalle potentiaalisesti stressaavassa tilanteessa.

Pohjois-Suomen tukikoirapilotin yhteyshenkilö:

Anna Niemi
anna.niemi@pohde.fi

Lisätietoa koira-avusteisesta työstä:
Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry
Green Care Finland ry

Koira ja nainen diplomin kanssa
Aluekoordinaattori Anna Niemi ja tukikoira Jope